VIII Olimpíades de Geografia de la URV

El passat 21 de febrer cinc alumnes de 2n de Batxillerat, Aleix Català, Sara Oliva, Vidal Laparde, Mar Martínez i Anna Folch, van participar a les VIII Olimpíades de Geografia a la Facultat de Geografia i Turisme de la URV.

olimpiada-de-geo-21-febrer

Les Olimpíades de Geografia són un concurs organitzat pel Col·legi de Geògrafs d’Espanya, que consisteix, essencialment, en premiar els alumnes que demostrin un millor coneixement dels continguts de la matèria de Geografia de Batxillerat, a nivell espanyol.

olimpiada-de-geo-21-febrer-2

Més informació a Facebook i Àlbum de fotografies

Intercanvi amb el Lycée Jules Guesde, de Montpellier

Fa uns dies els alumnes de primer de Batxillerat van fer un intercanvi amb el Lycée Jules Guesde de Montpellier. Durant l’intercanvi els alumnes, allotjats amb famílies, van poder assistir a les classes a l’Institut amb els seus “correspondants”, van visitar llocs com el Musée Fabre, la cova on es fabrica el Roquefort, el viaducte de Millau… i també van tenir temps d’oci : laser game, ball, bolera…  i, sobretot, van parlar molt en francès. L’acollida entusiasta de professors i alumnes francesos van fer oblidar un temps que no va acompanyar massa.

Podeu veure en aquesta gal·leria alguns moments de l’intercanvi. I aviat arribarà la segona part d’aquesta experiència, perquè els nois francesos vindran a l’abril. (Més informació al blog del Dpt. de Francès…)

captura

Protegim-nos del foc

Dijous 16 de febrer, al Complex Educatiu de Tarragona, membres del cos de bombers de la Generalitat van fer una xerrada sobre seguretat a la llar, centrant-se en la prevenció d’incendis als centres educatius o en altres espais, i com actuar davant un incendi. Després de la xerrada hi va haver una part pràctica d’ús de diferents tipus d’extintors i mànegues d’aigua.

captura

Podem trobar molta informació i consells d’actuació a http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/bombers, però avui destaquem els següents apartats:

Consells sobre l’ús dels extintors

Comportament del fum en un edifici

 

Preinscripció 2017-2018 i Jornades de portes obertes

Preinscripció del curs 2017-2018

La resolució per a la preinscripció del curs 2017-2018 es troba en tràmit de publicació al DOGC. Els terminis de presentació de sol·licituds previstos (als ensenyaments que impartim al nostre centre) són els següents:

 • Del 23 de març al 4 d’abril per (…) Educació Secundària Obligatòria.
 • Del 16 al 24 de maig per al batxillerat, (…).
 • Batxibac – Baccaláureat: pendent publicació

Més informació a:  Estudiar a Catalunya

Portes obertes curs 2017-18

 • ESO: dissabte 4 de març 2017, 11.00h
 • Batxillerat Internacional: dissabte 4 de març 2017, 9.30h
  • Preinscripció: 6-15 març – dl a dv de 9.00 a 13.00  i dimecres de 16.00 a 17.00h / Proves: 18 de març. 9.00h / Inici entrevistes: 27 de març / Resolució admesos: 20-21-d’abril)
 • Batxibac (Batxillerat – Baccaláureat): dilluns 13 de febrer, 19.00h
 • Batxillerat (Artístic – Científic – Social / Humanístic): dissabte 6 de maig 2017, 11.00h

7 de febrer: dia de la Internet segura

internet_segura_2017

Font: Internet segura (XTEC – Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya)

Internet és un lloc ple d’oportunitats per als menors, on poden aprendre, comunicar-se o jugar. Però també hi ha riscos i consells de seguretat que han de conèixer per evitar problemes. L’adquisició de la competència digital i l’exercici responsable de la ciutadania passa per:

 • tenir coneixements del que és permès a la xarxa i el que és una infracció
 • tenir consciència de la pròpia identitat digital i saber salvaguardar les dades personals
 • detectar abusos i saber demanar ajut a les persones adultes
 • conèixer els sistemes de protecció contra les amenaces dels programaris maliciosos

Al web de la XTEC trobareu material sobre aquest tema:recursos d’aulaunitats didàctiques per a secundàriapreguntes freqüentsdocuments vídeosenllaços d’interès.

Proves per completar els ensenyaments d’ESO (GESO)

ESO

Cada any es convoquen proves per a l’obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria, per als alumnes que no l’hagin obtingut en finalitzar l’etapa. Informació sobre les proves al web del Dpt d’Ensenyament

Centre de realització de les proves:  el centre sempre ha de ser aquell on es troba l’expedient de l’alumne/a.

Requisits dels alumnes per poder presentar-se a aquestes proves l’any 2017:

 • Tenir 18 anys o complir-los dins l’any natural de la prova. També s’hi poden presentar amb de 17 anys o complir-los dins l’any natural de la prova si es troben en alguna d’aquestes situacions (cal presentar la documentació que ho acredita):
  • tenir un contracte laboral que els impedeix d’assistir al centre educatiu en règim ordinari,
  • trobar-se en procés d’obteir un permís de treball o
  • ser esportista d’alt rendiment.
 • Haver finalitzat l’ESO sense obtenir el títol i no tenir més de 5 matèries pendents de qualificació positiva (compten com una sola matèria les cursades amb el mateix nom en diferents cursos).
 • Haver finalitzat l’ESO durant un dels 2 cursos anteriors al qual es presenten a les proves.

Calendari

captura

 • Termini de presentació de reclamacions a les llistes d’admesos i exclosos: del 2 al 6 de març de 2017
 • Realització de les proves: el mes de març

 

Descobriment d’un nou gènere de fongs en un Treball de Recerca

pseudoascochyta

Júlia Cano, exalumna de 2n de Batxillerat, va descobrir un nou gènere de fongs en el seu treball de recerca. El curs passat va recollir mostres de fongs en el sòl i les va analitzar a la Universitat Rovira i Virgili. Hi va descobrir dues noves espècies de fongs i tot un nou gènere. L’espècie tipus d’aquest gènere, Pseudoascochyta pratensis, s’anomena així justament perquè ha estat trobada a les muntanyes de Prades.

La troballa ha estat publicada, el passat desembre, a la revista Persoonia, Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi. Júlia Cano hi figura com a coautora, adscrita a l’institut Gabriel Ferrater com a centre d’investigació.

Felicitats, Júlia!

 

Activitat al Parc de Trànsit

Durant el mes d’octubre i novembre els alumnes de 1r d’ESO han participat en una activitat sobre mobilitat segura al Parc de Trànsit de Reus. A més a més d’entendre el funcionament de la senyaltzació, han aprés normes de convivència entre vianants i conductors.

transit-1r-eso