Preguntes freqüents del CFGM Atenció a persones en Situació de Dependència

  • Quina és la durada del cicle?

El cicle de Tècnic/a d’Atenció a les Persones en situació de Dependència (TAPSD) té una durada de 2000 hores de les quals 449h es realitzen en centres de pràctiques.

  • Són estudis pràctics ?

La finalitat dels cicles és professionalitzadora i cerca l’assoliment de competències professionals. Per a assolir-ho , l’alumne/a ha de cursar un conjunt de mòduls professionals / assignatures dels quals alguns són transversals com el mòdul de FOL (Formació i orientació laboral) i EIE (Empresa i iniciativa emprenedora). Així mateix els estudis de FP contenen el mòdul professional de Formació en Centres de Treball on l’alumnat fa pràctiques professionals en una empresa.

  •  En quin moment es poden realitzar les pràctiques?

Segons la normativa de la Formació als Centres de Treball, les pràctiques es poden començar a realitzar aproximadament a partir del tercer trimestre del primer curs. A segon tot l’alumnat les ha de realitzar.

  • En quins centres es poden fer les pràctiques del cicle de grau superior?

Les pràctiques del cicle es realitzen bàsicament en centres de gent gran, tot i que també es poden realitzar a altres recursos sempre relacionats amb persones en situació de dependència. Aquests centres estan a la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana.  A l’inici de curs les tutores de pràctiques us fan una xerrada explicant aquestes qüestions.

  • Puc triar el meu lloc de pràctiques?

Es pot triar el lloc de pràctiques en funció dels vostres interessos i sempre acompanyats/des per les tutora de pràctiques.

  • He de realitzar les 449h al mateix centre de pràctiques?

Normalment podeu realitzar les vostres pràctiques en dos centres de treball per tal de conèixer diferents realitats, sempre amb l’acompanyament de les tutores de pràctiques.

  • Què és la modalitat Dual 

Es una modalitat de formació que s’ofereix en què l’alumnat combina la formació en el centre educatiu amb l’activitat professional a través d’una beca. Al CFGM d’Atenció a Persones en situació de dependència s’ofereix formació DUAL en centres residencials de la Diputació de Barcelona.

Durant l’estada formativa l’alumnat porta a terme tasques acordades entre l’empresa i el centre educatiu, pròpies de la seva professió. Es signa una beca amb durada de setembre a juny i es rep una petita retribució econòmica. Els horaris d’assistència a l’institut queden reduïts a 2n curs ja que s’avalua des dels centres de pràctiques una part dels continguts del cicle formatiu.

  • Estic interessat/da en fer els estudis en modalitat Dual, s’ha d’indicar d’alguna manera en el moment de formalitzar la matrícula?

No cal indicar res a la matrícula. A l’inici de curs es realitza una reunió informativa i és a partir d’aquest moment quan es pot sol·licitar fer DUAL. En cas de ser seleccionat/da per DUAL fareu l’estada a l’escola a segon curs principalment.

  • Com funcionen les beques ERASMUS?

Sobre les beques ERASMUS es fan unes reunions informatives a començament de curs per tal de veure les places que hi ha, on es poden realitzar i els requisits que l’alumnat ha de complir. L’objectiu de l’estada és poder fer les pràctiques formatives a un altre país. Fins ara les beques han estat a Bolonya – Itàlia. Les indicacions de les beques són subjectes a les indicacions del Departament d’Educació. 

  • Si he estudiat un altre CFGM es convaliden els mòduls comuns com FOL, empresa i d’altres?

Per fer les convalidacions s’ha de seguir els criteris del Departament d’Educació.

Des de l’institut hi ha uns terminis (fins el 31 d’octubre) per poder-les sol·licitar. Els criteris de convalidació venen marcats pel Departament d’Educació. Si teniu FOL i EIE aprovat en un estudi LOE, podreu convalidar aquests mòduls.

  • Quantes places hi ha en aquest estudi a l’institut Miquel Tarradell?

Hii ha 60 places pel curs de primer.

En horari de matí hi ha 30 places i en horari de tarda 30 places. 

També hi ha places per a segon. Si feu un canvi de centre heu de revisar la distribució curricular a fi que no us quedin pendents mòduls o Unitats formatives. En aquests casos podeu feu la consulta directament a portesobertes@instarradell.cat

  • Com es fa la distribució de les places que hi ha?

Procés per a alumnat de continuïtat d’escolarització

      • Alumnat que està cursant 4t d’ESO en un centre ordinari, està cursant o ha cursat el GESO en el curs actual en un centre de formació d’adults o està escolaritzat en un sistema educatiu estranger en un nivell equivalent a 4t d’ESO. També pot participar-hi l’alumnat que en el moment de presentar la sol·licitud està cursant el primer curs de batxillerat. Es reserven per a les sol·licituds que arriben per aquesta via un 70 % de les places.
      • Per qui ha superat un programa de qualificació professional inicial (PQPI) o de formació professional bàsica. Per aquesta via també pot participar l’alumnat que ha superat o està cursant un cicle formatiu de grau bàsic. Es reserven per a les sol·licituds que arriben per aquesta via un 20 % de les places.
      • Alumnat que ha cursat o està cursant en el moment de presentar la sol·licitud el curs de formació específic per a l’accés de grau mitjà (CAM), ha superat o està inscrit a la prova d’accés (inclús si n’està exempt) o té altres requisits d’accés i que, durant aquest any fa, com a màxim, 18 anys. Es reserven per a les sol·licituds que arriben per aquesta via un 10 % de les places.

 Procés per a la resta de l’alumnat

      • Per qui ja té títol de l’ESO, o està cursant 4t d’ESO o el 1r de baxtillerat i que no ha participat en el procés per a alumnat amb continuïtat d’escolarització o no ha estat admès en aquesta convocatòria. Es reserven de les places resultants de l’assignació del procés de continuïtat d’escolarització un 70 % de les places.
      • Per qui ha superat un programa de qualificació professional inicial (PQPI) o de formació professional bàsica o que ha superat o està cursant un cicle formatiu de grau bàsic, i que no ha participat en el procés per a alumnat amb continuïtat d’escolarització o que no ha estat admès. Es reserven de les places resultants de l’assignació del procés de continuïtat d’escolarització un 20 % de les places.
      • Per l’alumnat que ha cursat o està cursant el curs de formació específic per a l’accés als cicles de grau mitjà o ha superat o està inscrit a la prova d’accés (inclús si n’està exempt) o té altres requisits d’accés i que és major de 18 anys, que no ha participat en el procés per a alumnat amb continuïtat d’escolarització o que no ha estat admès. Es reserven per a les sol·licituds que arriben per aquesta via un 10 % de les places.
      • L’alumnat no esmentat en els apartats anteriors que, tenint els requisits acadèmics d’accés que estableix la normativa corresponent, no reuneix les condicions establertes per presentar la sol·licitud al procés amb continuïtat d’escolarització.

 

  • Quins són els horaris?

El cicle d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència es cursa al matí amb un grup i a la tarda també amb un grup. L’horari de matí és de 8:15h a 14:45h i l’horari de tarda de 15:00h a 20:30h. 

  • Hi ha import de matrícula?

No hi ha una taxa pública de matrícula, si que s’ha de pagar la quota de material. La quota de material és de 100€ en un pagament únic per curs sencer.

  •  Com es fa la preinscripció? Quina documentació necessito?

Tota la informació sobre la preinscripció la teniu al web del departament d’Educació.

https://www.edubcn.cat

https://preinscripcio.gencat.cat/ca/estudis/fp-grau-mitja/inici

  • Hem de comprar llibres?

Segons el mòduls necessitareu llibres, d’altres mòduls s’imparteixen amb apunts, dossiers etc. 

Aquesta informació apareix a començament de curs al web de centre www.instarradell.cat

  • Es cursa un mòdul d’anglès?

Sí, al cicle hi ha un mòdul d’Anglès que es realitza a segon.

  • Hi ha places reservades per Necessitats Educatives Especials?

Sí, hi ha places reservades a necessitats educatives especials i cal adjuntar documentació. Cal fer-ho constar a la preinscripció.

  • Que puc fer si tinc dubtes més concrets?

Pots escriure al correu electrònic portesobertes@instarradell.cat i t’atendrem de manera més individualitzada.