La màgia dels arbres

Col·laboració amb l’AMB i amb la vida!

Aquest 3r trimestre l’alumnat de l’IP “Meteo.bit” hem estat estudiant sobre: Catàstrofes naturals (Huracans, Volcans, Tsunamis, Tornados, etc.) i les seves conseqüències, a més a més també hem estudiat els percentatges de probabilitat en la qual Barberà del Vallès es trobi en un perill proper d’aquestes catàstrofes, alhora  que el que comporta cada una d’elles, sigui a la nostra ciutat o no. Seguidament, hem après a com preveure el temps tot observant el nostre cel i fixant-nos en diferents mesures meteorològiques: pressió atmosfèrica, temperatura, humitat, vent,… També hem estudiat el canvi climàtic i com som de responsables els humans. 

L’AMB, organisme que gestiona els parcs metropolitans de Barcelona, ens va fer un encàrrec: l’elaboració de material divulgatiu sobre la importància del nostre parc de Can Gorgs en el medi ambient i més concretament en el clima, esdevenint un rellevant factor per contrarestar els efectes del canvi climàtic. Vam voler comparar dues zones de la ciutat, i veure si és diferent el que ens aporta aquest espai de parc respecte a altres punts de la ciutat. Així que vam anar a dos parcs diferents de Barberà que són: Parc Europa i Parc bosc Can Gorgs, on vam poder veure més o menys quina biodiversitat d’arbres hi havia en cada parc (diferents espècies i nombre d’arbres de cada espècie), i vam fer mesures de temperatura, humitat…

El Parc del Bosc de Can Gorgs és un espai natural, situat al sud-oest de la ciutat, amb una superfície de prop de 4,5 hectàrees. El bosc és l’àrea verda més gran de l’interior de Barberà del Vallès, conformat per pins, roures i alzines, i que s’ha conservat de manera natural i sense urbanitzar.

El Parc Europa és un parc urbà que va ser construït fa relativament poc temps i que es troba en mig d’habitatges. Té una superfície de 5,3 hectàrees i està conformat per diferents espècies d’arbres, tant autòctones com al·lòctones. 

Després de contar bastants arbres i estudiar diferents indicadors mediambientals aquí us mostrem els diferents resultats:

  1. El que es pot veure als següents gràfics és la quantitat de tones de carboni que acumula cada arbre durant 1 any. Això afecta de manera positiva, ja que el carboni acumulat als arbres en forma de biomassa, és carboni que no es troba a l’atmosfera i l’excés del qual és responsable del canvi climàtic, perquè incrementa l’efecte hivernacle, augmentant la temperatura més del necessari.

Amb aquests resultats vam arribar a les conclusions de què:

  • Depenen de l’espècie d’arbre el benefici és major, pel que fa a tones de carboni acumulades (podeu veure-ho en els gràfics de seccions).
  • Al Parc Europa, en haver-hi més quantitat d’arbres (439) respecte al Parc del Bosc de Can Gorgs (243), i, per tant, més densitat arbòria (95 arbres/h respecte a 71 arbres/h),  l’acumulació total de Carboni és major.
  • Què és important que els parcs i les ciutats tinguin el nombre més gran d’arbres possibles per tal de reduir el diòxid de carboni atmosfèric i així reduir el seu impacte en el medi ambient.

Si ens fixem en el total de tones de carboni acumulat per any a cadascun dels dos parcs podem observar això:

Que el parc del Bosc de Can Gorgs acumula menys quantitat de carboni que el Parc Europa. Nosaltres pensàvem que passaria al revés, ja que vam triar el Parc Europa pensant que era un parc amb més ciment i menys vegetació,  però fent el treball de camp i analitzant els resultats ens hem sorprès.  Pensem que és a causa del fet que el nombre d’arbres del parc Europa és major que el del Bosc de Can Gorgs. Si tenim en compte les hectàrees de cada parc, també podem veure que el Parc Europa continua acumulant més tones de Carboni:

2. Un altre dels factors que vam estudiar i què és important de cara a la cura del medi ambient i la salut de les persones és la quantitat de tones de contaminants filtrats per any. És una característica que tenen els arbres molt important: són netejadors de l’ambient, ja que filtren certs contaminants que tenim a l’atmosfera, com el CO, NO2, O3, PM, SO2. El que vam trobar és això:

Al parc Europa la quantitat de contaminants filtrats és major que al Parc del Bosc de Can Gorgs, segurament degut també a què el nombre d’arbres és major al Parc Europa que al Bosc de Can Gorgs.

Per contra si tenim en compte la superfície de cada parc els resultats s’aproximen més:

3. Altres indicadors que vam tenir en compte són la humitat i la temperatura:

Bosc de Can Gorgs Parc Europa
Capacitat termoreguladora -1 -0,3
% humitat 47,8 45,3

La capacitat termoreguladora és la diferència de temperatura que obtenim entre dos punts: Tª als entorns del parc (a 15 minuts a peu) – Tª mitjana al parc. Tal com s’observa els parcs tenien més temperatura que el punt a 15 min, que va ser l’ajuntament. Potser ha estat degut al fet que la mostra de temperatura es va fer a les 12,30, i als parcs es va fer a les 13.30 i a les 14h, quan el punt d’insolació és màxim. 

Tenint en compte documents bibliogràfics podem saber que als parcs es generen uns microclimes, i que els arbres fan possible que la temperatura sigui menor que a altres indrets de la ciutat, gràcies a l’evapotranspiració (que allibera vapor d’aigua a través de les fulles) i a què són generadors d’ombra. 

El percentatge d’humitat sí que va ser major als parcs que a la plaça de la vila que vam trobar una humitat del 43%. Això és degut a l’efecte de l’evapotranspiració de les fulles dels arbres. 

Després de fer tots els estudis dels dos parcs i d’estudiar la problemàtica del canvi climàtic, veiem molt clara la importància dels parcs, sobretot els espais verds, amb una quantitat d’arbres elevada. 

Des de l’IP de meteo.bit animem a la població a poder fer un bon ús d’aquests espais, a tenir cura dels arbres, i a fer-se responsable de reduir l’alliberació de CO2 a l’atmosfera i així reduir la quantitat d’aquest gas. Per una altra banda,  animem a  l’ajuntament a què aposti per generar nous espais verds i cuidar els ja existents. 

I volem acabar compartint aquesta frase: 

“Hi ha una màquina màgica que absorbeix diòxid de carboni de l’aire que ens envolta, que té un cost molt reduït, i es construeix a si mateixa: l’arbre”.

Els arbres són uns grans aliats, però no els hem de deixar sols!

Redactat per Aitor, Dana, Abril i Didac R. a l’IP Meteo.bit