Finalitza l’EG Visita Mèdica amb especialistes de la salut

Hem finalitzat l’espai globalitzat de Visita mèdica fent un roleplaying d’una visita mèdica on informàvem l’usuari d’una malaltia detectada, les seves causes, conseqüències i tractament. Abans de l’activitat hem aprofundit en les professionals de sanitat amb la visita de dos professionals, la Coral Zafra ens redacta la notícia:

Per finalitzar amb el nostre treball fet aquest trimestre amb la visita mèdica han vingut un doctor i una infermera a l’institut a fer-nos una xerrada.

El doctor, Marc Gironés, per explicar com va ser la seva trajectòria per convertir-se en doctor per si nosaltres volem ser-lo i tenir una idea del que hem de fer per estudiar la carrera de metge i la salut alimentària. I la infermera, Elena Lagarda, va venir per ensenyar-nos maniobres per salvar la vida en cas d’accident.
La carrera de Marc Gironés;
Tot va començar amb un nen interessat amb aquest tema que volia ser doctor. Va anar a la universitat autònoma de Barcelona, el 1r curs hi sortien coses avorrides i hi havia gent que ho va deixar, després, al 2n curs hi va haver coses més “interessants” com la psicologia i cirurgia. De 3r a 6è va anar a l’hospital de la Santa Creu i  Sant Pau per fer pràctiques. Quan les va acabar va fer el M.I.R., el fan tots els doctors per especialitzar-se. Va estar 5-6 anys en l’hospital comarcal de Vinaròs.
Medicina és una carrera llarga, no és molt difícil encara que s’ha d’estudiar molt, cada dia aprens noves paraules, però sobretot t’ha d’agradar el tracte amb la gent. Contínuament t’has d’anar formant per noves novetats per tractar a la gent.
També ens va parlar de l’alimentació, això és el que en va explicar: el pes ideal no existeix, s’ha de tenir en compte el sexe, la genètica, la talla, la constitució i el ritme de creixement. Les errades més comunes són per exemple; un excés de menjar ràpid, menjar glossaries, saltar-se els àpats, etc. Estem a una societat on la gent se sent obligada a estar prim, més bé fixant-se a les xarxes socials, ara TikTok i Instagram són les que més destaquen, fan que les persones no arribin a la felicitat ni al èxit. Els trastorns com anorèxia són conseqüències d’això o també tenint en compte si hi ha conflictes en casa i com se sent la persona. Hi han moltes actrius i models que arriben a tenir una talla molt prima tenint en compte la seva talla, moltes persones (sobretot noies) han agafat idees d’això i han volgut ser més primes.
L’anorèxia depenent la persona pot tenir pèrdua de pes (15%), guanyar molt pes i després baixar en molt
poc temps, alteració de pes… Fa que tinguis baixa autoestima, descontrol d’impulsos, ficar-se als
problemes dels altres, etc. La diferència de l’anorèxia i la bulímia és que la persona que pateix bulímia té personalitat impulsiva i la persona que pateix d’anorèxia és obsessiva. També està la vigorèxia que és posar-se excessivament fort, això afecta més als nois.

Com reanimar a una persona?
La infermera Elena Lagarda ens va explicar que les possibles causes de què hi hagi una persona en situació de perill  podrien ser per: ofegaments, un infart, hemorràgies, cop de calor, hipotèrmia, intoxicació per monòxid de carboni (medicaments, alcohol, drogues…), crisi asmàtica, anafilaxis (al·lèrgies), electrocutació o baixada de sucre. En general, qualsevol cosa que dificulti la respiració.

Davant de la possibilitat que trobem una persona amb parada cardiorespiratòria:

1r →Protegir-se; el primer de tot és protegir-nos a nosaltres, encara que vulguem ajudar, per exemple, si la víctima està a una carretera, primer de tot mirar si hi passen cotxes.
2n → Demanar ajuda; avisem al 112 o amb una aplicació anomenada MY112, hem de dir on estem, l’edat que tens i nom perquè et puguin localitzar millor. Cal preguntar-li a la persona que necessita ajuda si esta bé, si respon s’ha de posar a la persona en la posició lateral de seguretat perquè està conscient per si necessita vomitar no ofegar-se, però si és una embarassada s’ha de posar sempre pel costat esquerre. Si no respon s’ha de posar la mà al pit i l’orella a la boca per veure si respira, si és així l’estirarem a terra mirant el cel.
3r → Reanimació; si la persona no respira és que està en parada cardiorespiratoria, s’ha de tapar el nas, pujar-li la barbeta i bufar a la boca per fer insuflacions, però si no coneixes a la persona no es fa això per si té alguna malaltia contagiable. En aquest cas, superposem les dues mans de tal forma que ens queda el palmell d’una mà a dalt de l’estèrnum, amb l’altre t’ajudes posant-la a dalt i entrellaçant els dits. Els braços estirats, l’esquena recta, i amb tot el cos s’ha de fer força amb 5-6 cm de profunditat 30 vegades, i així fins que arribi ajuda, el cos ha de batejar a una velocitat de 100 bpn.
Per acabar, els alumnes de segon ja estan totalment plens de saviesa a la medicina després de tot d’esforç i diversió que han passat!

“Coral Zafra”