Fem política a l’itinerari social del Bitàcola

El fet de viure en comunitat, amb altres persones, ens obliga a respectar les seves opinions i les seves maneres de viure. La convivència democràtica implica la necessitat de participar activament en la millora de la nostra societat. Altrament, si no participem, si no donem la nostra opinió, si no utilitzem els canals democràtic per protestar les injustícies, per tenir projectes de millora a través dels grups dels quals formem part, la democràcia no té sentit, s’obre la porta a actuacions antidemocràtiques i correm el perill de perdre la democràcia. Participar vol dir fer política i fer política vol dir participar, a qualsevol nivell de la nostra comunitat, ja sigui col·laborant en un grup d’esplai o a les eleccions al Parlament. 

La finalitat de l’IP És útil la política ha estat aprendre a fer política tot simulant un ple municipal. Per a fer-ho, primer varem descobrir quines són les bases polítiques de la nostra societat tot coneixent les revolucions que la van fer possible a través d’un treball cooperatiu. Les exposicions d’aquestes revolucions ens va permetre preparar-nos per a la prova competencial L’era de les revolucions.

 

Una vegada treballades les bases polítiques de la nostra societat varem indagar l’organització política de Catalunya i Espanya a través de la creació de dos mapes mentals:

 

Tot seguit varem treballar els sistemes electorals per tal de comprendre la democràcia representativa tot analitzant les darreres eleccions per al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021:

 

Finalment, en la darrera setmana hem preparat la simulació del ple municipal. Primer de tot vàrem poder comptar amb la visita dels representants dels partits polítics electes de l’Ajuntament de Barberà del Vallès. La visita va consistir en una xerrada on cada equip cooperatiu de l’IP feia una entrevista als portaveus de cada partit. Volem agrair la predisposició i la participació de: en Daniel González (PSC), en Manel Ferrete (PC.PB), en Pere Pubill (ERC), en David Clarà (Podemos) i en Javier Pérez (Cs).

 

El treball va continuar tot preparant la simulació del ple municipal. Primer, cada equip va redactar la moció que volien presentar al ple. Tot seguit, cada equip va llegir i analitzar les mocions presentades pels altres equips per tal de posicionar-se a favor o en contra tot enumerant arguments i contrarguments de la seva posició. Finalment, en la simulació del ple municipal es van debatre cadascuna de les mocions presentades pels equips de l’IP.