Exposicions: Viatge per les civilitzacions

S’ha acabat el viatge, i deixarem lluny, en el calaix de la memòria, les nostres passejades per l’àgora d’Atenes, les llargues jornades de treball en les fèrtils riberes del pare Nil, el tràfec quotidià al fòrum de Roma i els dies on ens dedicàvem, durant hores i hores, a enregistrar en taules de fang el nostre primigeni alfabet cuneïforme. Però tal com deia Kavafis al seu mític poema, del qual Lluís Llach feu una deliciosa cançó, el viatge ens ha fet rics, Ítaca ens ha ofert el bell viatge, sense ella no haguérem sortit i ara cal anar més lluny, més lluny dels arbres que ens empresonen… I ha sigut una experiència fantàstica i enriquidora. 

En aquest Espai Globalitzat, hem fet un meravellós trajecte iniciàtic a les grans cultures de l’antiguitat, a les primeres i complexes civilitzacions urbanes, com Mesopotàmia i Egipte, i a les nostres pròpies arrels mediterrànies, difoses als vents d’aquest mar per grecs i romans. Ha sigut un temps de treball i d’experimentació, ja que en les dues sortides, al Campus Arqueològic egipci de Palau-Solità i Plegamans i al Museu d’Història de Sabadell, vam poder observar com s’estudia la cultura humana mitjançant les tècniques arqueològiques: com es realitzaven els diversos soterraments a l’Antic Egipte o com feien eines i foc els avantpassats més prehistòrics, a més de conèixer una mica millor l’empremta que ha deixat el passat al nostre territori.  

A partir d’aquest bagatge, començarem a desenvolupar en l’aula aquest contingut,  mitjançant diverses activitats on l’alumnat anar creant una base conceptual, per a més endavant, poder dur a terme la creació final: les exposicions sobre cultures antigues. En aquesta tasca final, cada classe es va especialitzar en una civilització; 1A Grècia, 1B Mesopotàmia, 1C Roma i 1D Egipte, i hagué de fer una exposició als companys de la resta de primers, sobre la seva cultura mitjançant els murals que varen crear, on sintetitzaven els elements culturals i històrics més rellevants de cada civilització. A més a més, aquestes presentacions estigueren acompanyades per maquetes i, en alguns casos, també amb vestimenta de l’època, caracteritzant la mateixa exposició. Durant vora dues hores, tot l’alumnat de primer anar rotant de classe en classe, tractant de reproduir el títol d’aquest EG: fer un viatge a través de les civilitzacions. 

Ens haguera agradat dedicar més temps a aquestes cultures, doncs representen la mil·lenària llavor de la qual han sorgit aspectes tan importants per a la humanitat com els sistemes de regadius, els càlculs matemàtics, l’astronomia, l’escriptura,  diverses i determinades formes d’entendre l’art, el teatre o xarxes de comunicació que encara emprem. Malgrat això, hem tractat de condensar i de transmetre a l’alumnat, ja no sols els aspectes més rellevants d’aquestes grans civilitzacions, sinó el propi gust de veure la història no com un passat llunyà i aliè, sinó com una herència, de la qual avui en dia encara en fem ús.