Memòries del Rec Comtal: explorem el nostre patrimoni!

A finals de març, l’alumnat de 2n d’ESO ha participat en el programa Patrimonia‘m Col·leccions mitjançant el projecte “Memòries del Rec Comtal”.

Al llarg de les diferents sessions i sortides ens hem fet moltes preguntes sobre aquest canal d’aigua que va abastir la ciutat de Barcelona durant segles i que encara avui es pot seguir en el seu recorregut per Montcada i Vallbona fins al riu Besòs.

Hem après que el Rec es va construir per abastir d’aigua els molins dels comtes de Barcelona i per regar bona part dels conreus que hi havia fora muralla. També hem conegut quines activitats econòmiques es desenvolupaven gràcies a la utilització de l’aigua del Rec, especialment dels gremis que encara avui han deixat el seu nom a alguns carrers de la ciutat: Assaonadors, Blanqueria, Carders, Flassaders, carrer del Rec, Regomir, etc.

Hem visitat el Reixagó, a la Mina de Montcada, on neix el Rec, hem seguit el seu curs i hem analitzat la flora i la fauna que creix al seu voltant, hem vist com encara rega algunes hortes i com és un element molt important per als seus veïns, els quals estan lluitant per preservar-lo.

Totes aquestes activitats les hem desenvolupat amb la col·laboració i l’assessorament del Servei Educatiu del Born, que ens ha guiat en el nostre procés d’aprenentatge.

Finalment, hem compartit tot el que hem après en el II Congrés del Rec Comtal que hem celebrat a la Sala Moragas del Born CCM. Allí cada grup de treball cooperatiu va exposar a la resta de companys allò que havia investigat, així que l’experiència ha estat molt enriquidora per a tots.

Un any més, amb aquest projecte hem après i hem descobert aspectes que desconeixíem del nostre patrimoni històric més proper.

Sara Gràcia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>