Ana Monasterio, 15 anys treballant com a professora de cuina

Com vas decidir ser professora de cuina?
La meva intenció no era ser professora de cuina, però casualment una professora d’aquest institut em coneixia, em va dir que hi havia una mitja jornada per fer una substitució, vaig pensar que seria una bona idea i finalment m’hi vaig quedar. 

Quants anys fa que treballes de professora de cuina?
Amb aquest curs ja són quinze anys treballant de professora de cuina. 

Quants anys fa que treballes al Benaprès? En quins altres instituts has treballat?
Els quinze anys he treballat al Benaprès, ja que només he sigut professora de cuina en aquest centre. 

Quina titulació has d’adquirir per ser del claustre de cuina?
Jo soc de les titulacions antigues que estudiàvem els cinc anys d’FP on fèiem cuina, serveis i pastisseria. Amb aquesta titulació ja podies entrar a fer de professora. Ara les coses són molt diferents, ja que els demanen anys experiència, un màster… 

Quina funció fas a l’institut?
Soc professora de cuina i pastisseria i també cap d’estudis de cicles formatius. 

Com ha evolucionat el curs de cuina al llarg del temps?
El curs de cuina des que jo vaig començar fins ara, hi ha hagut molts canvis, bàsicament el currículum de l’alumnat s’ha anat modificant. Quan jo vaig començar, quan estudiaves cuina feies cuina i serveis i eren dos anys, pastisseria era un any i avui en dia tots els cicles de grau mitjà i superior duren dos anys. Bàsicament el canvi és el currículum, abans vàrem tenir un boom en què teníem molt alumnat i ara ha anat baixant una mica. És a dir, el canvi el marca la Generalitat, que és qui diu el que has d’ensenyar a les teves classes. 

Coneixes les crítiques bones que rep el restaurant del centre?
Sí que coneixem gran part de les crítiques que rep el centre, ja que tota persona que passa pel restaurant, quan acaba ha d’omplir una enquesta de satisfacció. Qui és de qualitat, en aquest cas la Maria Muñoz, les mira totes i m’ho comunica a mi. Hi ha coses positives i negatives. Les negatives les intentem millorar per fer l’estança més agradable. 

Creus que el restaurant de l’institut, La Sitja, té l’èxit que hauria de tenir?
Si, jo crec que tenim el que ens mereixem. També cada cop ve més gent i tenim més èxit, fins i tot puc dir que dues setmanes enrere ja no quedaven taules per reserva en tot el que queda de curs, perquè us en feu una idea. 

Com ha afectat la Covid-19 al cicle formatiu de cuina?
Aquí al centre ha afectat, ja siguiperquè hem hagut de baixar la quantitat de clients que poden entrar al restaurant, tot l’alumnat ha de portar la mascareta… Però, definitivament, on més ha afectat ha sigut a l’hora de què l’alumnat pugui assistir a les classes pràctiques, ja que quan tu fas un cicle has de fer unes 350 hores fora del centre i això ens ha perjudicat, ja que molts restaurants estan tancats o treballen poques hores i no poden obrir més. Finalment, sí que s’ha aconseguit i tots els alumnes han pogut fer les seves pràctiques. 

Quines raons donaries per fer que alumnes nous entrin al curs de cuina del Benaprès?
Jo el primer que els dic als alumnes és que vinguin amb molta il·lusió i amb moltes ganes d’aprendre conceptes, però que no es pensin que a la segona setmana estaran cuinant com una estrella Michelin, que per arribar aquí s’ha de picar molta pedra, s’han de rascar moltes olles, has de ser molt viu i has d’estar mirant en tot moment què fa el del teu costat per aprendre. Que no es pensin que quan acaben primer ja són grans estrelles, quan acaben segon tenen més coneixements, però realment on han d’aprendre és dins d’unes empreses, ja que aquí fas un servei a un restaurant, però quan vas a la vida real és quan realment aprens. 

                                                                        Autors: Uma Cabrera, Pol Saltó, Cecilia Vicente, Mónica Carrasco

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>