From Reus to Hellas

Socorristes-1Avui l’alumnat de 3r A hem rebut la visita de Raúl Clemente i Ferran Gisbert, dos joves socorristes ebrencs que participen el el programa FROM REUS TO HELLAS organitzat per la Jove Cambra Internacional de Reus i la JCI de Grècia.

Van estar quinze dies a l’illa grega de Lesbos ajudant als refugiats sirians i d’altres nacionalitats al campament de Kara Tepé, en condicions duríssimes i fent el cor fort cada dia davant d’històries personals de moltíssim patiment.

Tot i que la seva intenció inicial era vigilar el mar i evitar possibles naufragis davant l’allau de vaixells que assaltaven dia rere dia les costes de l’illa, la nova política migratòria europea i els acords adoptats per la UE amb Turquia han provocat una gran baixada en el nombre de noves arribades de refugiats. Per això, han hagut de canviar les seves previsions inicials i al final han estat repartint el menjar, fent classes de natació, ajudant als sanitaris, vigilant per les nits, organitzant la vida al camp, donant una mica d’esperança a tothom i fomentant la convivència entre grans i menuts sense recursos, esgotats i terriblement afectats per les conseqüències d’un conflicte bèl·lic que dura ja massa i no té visos de resoldre’s.

Ens han contat la seva experiència sobre el terreny, en contacte amb milers de persones que han fugit de la guerra a Síria i els països dels voltants, que han travessat Turquia i han arribat sense res en fràgils embarcacions als campaments instal·lats a l’illa de Lesbos, on ara es troben en terra de ningú, sobrevivint com poden amb l’ajut de les ONG i del Comissionat de les Nacions Unides per als refugiats. Com a curiositat, van coincidir allà amb la gravació del programa d’Andreu Buenafuente “Late motiv” dedicat al drama dels refugiats:

Al setembre segurament tornaran a Grècia a seguir amb la seva feina. Esperem notícies seves!

Molta sort, Raúl i Ferran, i enhorabona per la vostra implicació en fer un món millor!