Som Escola Saavedra. Som TecnoArt

El dia abans de la Fira TecnoArt, el director de l’escola ens va enviar un vídeo on mostrava el passadís de l’escola amb totes les peces que caldrien l’endemà per muntar els tallers. Semblaven totes les peces de treball, esforç i il·lusió que havíem invertit perquè tot sortís bé. Ens vam enviar whatsapps per animar-nos entre tots els docents i aquell mateix divendres, els alumnes estaven molt nerviosos perquè el gran dia ja arribava. 

El dissabte, ben d’hora, ens vam trobar diversos membres de la comunitat educativa que de manera voluntària vam organitzar tots els espais. 

Via de l’Imperi Romà tallada, altaveus connectats, tothom al seu lloc i el taller de ràdio va donar el tret de sortida a la fira. La Gerber, una alumna de 6è llegia: “Benvinguts a la Fira TecnoArt, som l’escola Saavedra, una escola amb més de 100 anys d’història. Ser l’escola Saavedra…”

Sense adonar-nos, el carrer i el nostre pati es va anar omplint d’alumnes, famílies, curiosos, representants d’institucions… l’escola, oberta a la ciutat, es va omplir de vida, d’art, de tecnologia. La Fira TecnoArt es va convertir en una festa. 

A l’entrada de l’escola, el taller de mandales va permetre als infants dibuixar amb guixos un paviment massa gris pel nostre gust. Veure treballar a l’artista Isaac Ruiz va ser una autèntica obra d’art. Al seu costat, es va exposar una maqueta de l’escola construida amb disseny 3D per alumnes de 5è de primària i un enllaç QR ens deixava accedir al procés de creació d’aquella construcció. Tampoc van faltar els nostres amics UrBots, de l’Etse, que van dinamitzar un taller de robòtica molt divertit. A través d’una instal·lació, els alumnes de cicle inicial ens animaven a mirar el món amb ulls d’infant. I el nostre hort estava obert perquè tothom pogués conèixer quina vida hi ha plantada a través d’uns QRs. A més, vam tenir la sort de col·laborar amb l’Ajuntament de Tarragona, ja que la Conselleria de Parc i Jardins va dur a terme una plantada de flors a les jardineres de l’escola amb l’ajuda de participants.

Al principi de la Via de l’Imperi, els alumnes de 6è van fer d’interlocutors del programa de ràdio del Saavedra, amb la direcció de la Marta (IMET), on van entrevistar a participants de la fira. Famílies, alumnes i, fins i tot, persones de renom, com Marisa Suárez, representant del Mamt; la Clàudia Aznar, Directora Tècnica de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona; Xavier Geis, formador del programa Magnet o Pau Ricomà, alcalde de Tarragona. A més, els alumnes de 5è van fer de reporters i reporteres movent-se per tots els espais per tal de documentar aquest dia. 

Cada moment de la fira es va captar gràcies al nostre taller Photocall on els participants es podien fer fotos i emportar-se-les de record. Gràcies al taller Leonardome, infants i adults van conèixer una estructura de Da Vinci que demostra el repartiment de forces. I dins d’una petita carpa negra, s’hi trobava el taller de llum i foscor on els infants experimentaven i jugaven amb aquests elements. 

Vam fer un petit museu en el taller Som Artistes, on es trobaven tots els treballs que cada classe va desenvolupar al MAMT. Gràcies a la Marisa i la Núria cada grup va poder fer una descoberta d’una tècnica artística: pintura, fotografia, escultura, instal·lacions, acrílics, gravació, serigrafia, videoart i graffiti van ser les nou propostes que es van exposar. 

Cada família es va poder emportar un detallet en forma de totebag, que els infants podien personalitzar amb retoladors tèxtils. A més, tots els participants de la fira van estampar el seu nom en un mural que tindrem exposat a l’entrada de l’escola com a mostra d’agraïment. Els drons no podien faltar en aquest esdeveniment. Els alumnes més grans de l’escola ensenyaven als més petits a programar aquests aparells per volar i aterrar dins un cercle. 

La creativitat i la espontaneïtat també són part del nostre projecte. El taller “happening” va permetre als participants decorar peces de cartró per poder muntar una escultura de mida gran. 

La robòtica i l’art es fusionen en el dia a dia de l’escola. El taller de  Beebots, Makey-makey, Cubettos, el Robot Mouse, Scratch, els Legos WeDo i Spike… va permetre als infants més petits programar d’una manera lúdica: creant melodies amb plastilina conductora d’electricitat, descobrint les emocions amb el monstre de colors o pintant a través de les nostres abelles robotitzades. A més, els infants també van gaudir molt al taller d’arquitectura amb les peces de Lego i fusta. 

Un taller molt exitós va ser el de les pantalles interactives que van permetre a petits i grans jugar amb els diversos jocs que utilitzem a l’escola per aprendre. A més, el nostre robot Robofash programat pels nostres alumnes es movia per aquest taller, ballava i saludava a tots els participants. 

Un dels nostres objectius és la transformació de les parets de la nostra escola. Amb l’ajuda de la Maite (IMET),vam pintar un mural a partir de plantilles fetes pels alumnes. El públic de la fira va estampar flors de molts colors que representen la nostra pluralitat. 

En definitiva, dissabte vam viure un dels dies més bonics d’aquests dos últims anys. La Fira TecnoArt ha estat un èxit! Gràcies a totes les persones que ho vau fer possible, gràcies a la nostra increïble comunitat educativa i gràcies a totes les persones que hi vau participar. Gràcies al paraigües Aliances Magnet per fer-ho possible. 

El carrer es va omplir d’educació pública. Com va dir l’alcalde Pau Ricomà: “educació pública és educació de qualitat”. Ens naixen moltes ganes de generar nous espais d’aprenentatge i teixir xarxa amb altres escoles públiques de Tarragona. 

Esperem que la nostra identitat com a escola es veiés reflectida en aquests tallers. Som escola SAAVEDRA. Som TecnoArt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>