A la recerca d’un amic pel Grúfal

Al tercer escenari del curs, els alumnes d’I5 estem investigant els diferents hàbitats i els animals que hi viuen, a fi de trobar un amic per al Grúfal. Després de la lectura del conte El Grúfal, un matí ens va venir a visitar aquest personatge i ens va explicar que se sentia sol al bosc perquè el seu aspecte monstruós atemoria tots els animals. En conseqüència, buscava un amic arreu del planeta Terra amb qui jugar, però que reunís els següents requisits: que fos un animal semblant a ell i que no visqués al bosc. Des de llavors aquest és el repte que ens té enfeinats, mentre anem coneixent i comparant tant el clima i vegetació dels diferents habitats com les parts del cos dels animals més característics amb les del Grúfal.

Així que després de la visita d’en Grúfal, vam iniciar l’expedició recordant l’hàbitat prèviament treballat del desert, abundant en sorra i escàs d’aigua, amb un medi molt càlid durant el dia i molt fred durant la nit; i amb animals com el camell, el dromedari, el suricata, la serp, l’escorpí i la guineu del desert. Seguidament, vam passar a un medi gèlid endinsant-nos als pols, concretament al Pol Nord on neva sovint i hi viuen animals que aguanten les baixes temperatures com l’os polar, la foca, el pingüí, la morsa, la beluga, el narval i la guineu àrtica. D’aquest hàbitat ens va cridar l’atenció el fenomen en forma de luminescència que apareix al cel nocturn conegut amb el nom d’aurora boreal. Les seves formes i colors ens van captivar tant que vam voler representar la nostra aurora i dibuixar-nos-hi observant-la.

A continuació, vam passar als boscos tropicals coneixent l’hàbitat de la selva, amb molta vegetació i animals arborícoles com el goril·la, el ximpanzé, el coala, el tucà o la serp; i des d’allà vam passar als paisatges pròpiament feréstecs i oberts, amb poca vegetació, sobretot s’hi troben els arbres baobabs, i on viuen animals herbívors que van amb manada com les gaseles, les girafes i les zebres; i grans depredadors caçadors com el lleó, el guepard i les hienes.

Aquesta setmana finalitza el nostre recorregut endinsant-nos en l’oceà, i ben aviat ens visitarà el Grúfal perquè li donem una resposta al repte que ens va plantejar i també li expliquem el que hem anat aprenent dels diferents hàbitats. És per això que hem decidit entre tots elaborar una exposició visual recopilant la informació més rellevant de cada hàbitat, de manera que el dia que tornem a veure el Grúfal ens serveixi de suport explicatiu a cada grup d’investigació. Tots estem ansiosos de tornar a veure el Grúfal per compartir-li les nostres descobertes i aprenentatges!