La verema i els viticultors, amb en Jaume Llorens

El Jaume té un restaurant a Esparreguera que es diu Cal Sant. Coneix molt bé el món del vi, ja que fa molts anys que es dedica vendre’n. Ha vingut a l’escola a explicar-nos tot el que sap de la verema i del procés d’elaboració del vi. Nosaltres li hem preparat aquesta entrevista.

 

En què consisteix el teu treball?

La meva feina consisteix en intentar fer feliç a la gent. Tinc un restaurant. El seu nom és “cal Sant”.

T’agrada el teu treball?

El meu treball m’agrada molt, sobretot quan veus que la gent s’ho està passant bé.

Quants anys fa que treballes en aquest lloc?

Ja fa sis anys que treballo en aquesta feina.

Quantes hores treballes al dia?

El meu horari no és sempre el mateix. De vegades has de dedicar-hi moltes hores seguides, gairebé sense desacansar, i d’altres tens una mica més de temps lliure. En general, però, dediquem moltes hores a treballar, ja que els restaurants porten molta feina.

Per què el restaurant on treballes es diu “Cal Sant”?

La mare de la Martina és filla d’una casa d’Esparreguera que es diu “Cal Sant”. A tots dos ens va semblar bona idea posar aquest nom al restaurant.

On es va inventar el vi? Saps com?

El vi es va començar a elaborar per primer cop fa més de 8.000 anys, a Mesopotàmia. Segurament, els primers cops que en van fer va ser per atzar, de forma natural. 

Per què es fa vi amb el raïm? Com es fa el vi?

El raïm és un fruit que té molt de sucre. Els llevats “se’l mengen” i el transformen en alcohol. 

Per quin motiu es llaura el camp?

És important llaurar el camp per a que estigui airejat. A les plantes els va bé.

Per què, a la tardor, el cep es seca i li cauen les fulles?

El cep és una planta de fulla caduca. A la tardor baixa la seva activitat, s’adorm i perd les fulles. Així es protegeix de les fredorades de l’hivern.

Quina utilitat té el circell? Per què s’enganxa?

El circell és una part de la planta que l’ajuda a emparrar-se. Si no podéssim els ceps, s’emparrarien.

Per què és important que li doni el sol al raïm?

El sol fa que el raïm maduri. És molt important.

A part de la premsa, hi  ha algun altre instrument per fer el most?

També es pot fer most amb els peus, com s’havia fet antigament. També, cal dir que hi ha premses de molts tipus.

Per què el most és dolç?

El most porta molt de sucre, per això és dolç. El sucre serà el que es convertirà en alcohol després de la fermentació.

Per quin motiu el vi no es posa directament a l’ampolla i es posa dins una bóta?

El most no sempre es posa dins d’una bota. Hi ha cellers que el posen directament a l’ampolla. Depèn del mètode que utilitzis, aconseguiràs que el vi tingui unes o altres característiques.

 

Ens ha agradat molt conversar amb en Jaume. Hem après moltes coses sobre la fermentació i el procés de l’elaboració del vi. Esperem que aquesta entrevista també us hagi sigut estat molt útil.

 

Els antiplàstics