Treballem l’empatia a les classes d’Història

 

Cartes de Soldats de la Primera Guerra Mundial amb el GES

L’empatia històrica, és a dir, “posar-se en lloc de”, és un recurs que podem emprar en la classe d’Història.

Al CFA Bon Pastor els nostres alumnes del Graduat d’Educació Secundària es converteixen durant uns dies en soldats de la Primera Guerra Mundial (1914-18) i hauran de confeccionar una carta escrita des d’una trinxera d’un dels fronts. 

 

El 1914 va esclatar la Primera Guerra Mundial, el major conflicte bèl·lic al qual s’havia enfrontat la humanitat. La contesa va durar quatre llargs anys i tot el que es va viure va ser decisiu per entendre la història del segle XX. Aquesta guerra va canviar l’esdevenir del món i les seves conseqüències van ser de tal magnitud que encara es noten avui dia, un segle després. 

 

El món que va sorgir de la Gran Guerra no és, en gran mesura, l’actual, sobretot, pel que fa a les fronteres europees. Europa va perdre la seva hegemonia mundial, que va passar als Estats Units. 

 

Això és important saber-ho, tant per a l’alumnat com per al públic en general, perquè avui en dia podem estar vivint un canvi de cicle semblant. L’hegemonia dels Estats Units sembla acabar-se i potser tendim cap a un món multipolar amb la Xina i Rússia com a potències emergents.

Més enllà de les dates, els països, les aliances, els noms dels dirigents i de les batalles, es troba el patiment i el dolor dels milers de soldats que van combatre en els camps de batalla. I és precisament aquest aspecte en el qual el nostre alumnat hauria de conèixer en estudiar aquest període.

Per això, la proposta didàctica d’escriure una carta, com si ells fossin un d’aquests soldats i emprant coneixements específics, resulta una aproximació molt interessant i ha ofert excel·lents resultats. En general, els alumnes han manifestat un gran interès i s’ha apreciat una motivació. Podríem dir que han creat veritables “obres d’art” i, en nombroses ocasions, s’han superat les expectatives. 

 

A través de l’estudi a classe, guiat pel professor, i d’una recerca personal per confeccionar la missiva, fruit del seu interès i curiositat, els estudiants aprenen els continguts de la Primera Guerra Mundial.

 

Aquesta activitat ha estat adaptada del Proyecto Clio pel Departament de Socials del CFA Bon Pastor de Barcelona.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>