Memòria històrica. Visitem la Maternitat d’Elna

La historiadora i autora del llibre La Maternitat d’Elna, Assumpta Montellà,  va acompanyar-nos i guiar-nos en la visita que el dissabte 11 de juny una trentena de persones del CFA Montseny vam fer a Elna, Cotlliure i Argelers. Aquestes poblacions, en el context de l’èxode republicà del 1939 cap a França, foren escenari de vivències humanes dramàtiques. 

La platja d’Argelers, avui un espai de lleure i oci, va acollir fins a 100.000 persones refugiades en condicions infrahumanes: fam, fred, polls, sarna, disenteria…, per la qual cosa la mortalitat era molt elevada, sobretot la infantil, que s’ha comprovat que era del 90%. En aquest context, les dones embarassades no tenien cap garantia per donar a llum i cuidar les criatures. Afortunadament, Elisabeth Eidenbenz, una mestra suïssa que havia participat en el Servei Civil Internacional a la Guerra Civil Espanyola, va crear i dirigir la Maternitat d’Elna per acollir les embarassades, assistir-les al part i ajudar-les a criar els infants. La institució va ser operativa entre 1939 i 1944 i hi van néixer 595 criatures. Fou, en paraules de Montellà, “una illa de pau en un oceà de destrucció”. 

Durant el trajecte i les diferents visites vam poder seguir les explicacions de l’Assumpta Montellà, i emocionar-nos amb els relats colpidors que algunes de les protagonistes de la maternitat li havien explicat en primera persona, i que ha recollit en el seu conegut llibre. 

També visitàrem la pintoresca vila de Cotlliure, on el poeta Antonio Machado va morir el 22 de febrer de 1939 després d’haver passat la frontera durant la retirada tres setmanes abans. Va ser enterrat juntament amb la seva mare, l’Anita, que va morir tres dies després.  

Sens dubte fou una sortida molt interessant, tant per la riquesa de coneixements de l’Assumpta Montellà sobre els fets històrics com per la intensitat i les emocions de les històries humanes que ens explicà.

Tant de bo puguem repetir l’experiència, ja sigui al Rosselló o a altres espais relacionats amb la memòria històrica, i que més alumnes en puguin gaudir.

Si en voleu veure un resum, aquí us deixem el vídeo, que també podreu veure al nostre Instagram i Twitter!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>