Participem a la XVI Jornada d’Educació Matemàtica

El passat 28 de setembre, hem participat a la XVI Jornada d’Educació Matemàtica, on professorat de l’institut ha fet alguns tallers i xerrades.

La Jornada és una trobada anual que reuneix diverses associacions de docents de matemàtiques, com l’associació Xeix, l’Associació Al-Khwarizmi, la Societat Catalana de matemàtiques i la FEEMCAT. La jornada es proposavauna reflexió al voltant de l’ensenyament globalitzat de les matemàtiques. Ambients, treball per projectes o steam són paraules que sentim dia a dia. Des de l’avaluació fins als continguts que ens proposa el currículum, tot està impregnat d’aquestes idees. En aquesta jornada s’han aboradat les següents qüestions:

  • Ensenyem matemàtiques per abordar la realitat?
  • Quin paper tenen les matemàtiques dins d’aquest tipus de propostes?
  • Com es construeix el coneixement matemàtic amb aquestes tasques?
  • Què aprenen els estudiants que fan aquest tipus de tasques?
  • Com gestionar aquestes activitats a l’aula?

En aquest esforç des de l’Institut hi hem participat com a ponents en diversos tallers i xerrades. La professora Anna Saperas ha presentat el projecte Globaltizat Màgia i Matemàtiques, juntament amb Jesús Gasco. La seva presentació va generar molt d’interès i entusiasme per part dels docents participants. El professor Jordi Domènech va participar en una taula rodona sobre l’ensenyament interdisciplinar de les matemàtiques i el paper del context i el pensament matemàtic en les activitats.

  

A més, a les jornades vam retrobar professors que havien estat al nostre Institut en cursos anteriors, com en Santi Vilches, que va participar amb la conferència “Les Matemàtiques integren” i l’Enric Castellà, que va participar amb la proposta “Com ens connectem?” on es treballen diversos continguts matemàtics -com els diagrames de Voronoi- en el context de les xarxes de telecomunicacions dels telèfons mòbils.