Enginyem-nos un pont!

Activitat “de taller, sense taller” feta a tecnologia de 3r.

Objectiu: dissenyar i construir un pont que salvi una llum de 40cm, amb un sol full A4 de cartolina i cola de barra.

La clau estava en transformar el full de cartolina en tires que, un cop plegades formant perfils estructurals en forma de L (angulars), esdevenen elements que poden resistir esforços de compressió i de tracció. Per estalviar material, si hi ha elements que sabem que aniran a tracció, es poden simplificar i ser una sola tira de cartolina.

Amb l’activitat, que ha durat entre 6 i 8 hores, els alumnes han treballat la representació gràfica tècnica d’objectes, els conceptes bàsics que hi ha a l’entorn d’aquestes estructures, el repte de fer un disseny amb uns condicionants (la distància a salvar, la limitació de material i la necessitat de crear una estructura mínimament resistent) i l’execució material de l’estructura, tot un repte per a dits jovenets més avesats a fregar pantalles tàctils que a retallar i enganxar.

Alguns dels ponts han suportat pesos d’uns 200g (en forma de rotllos de paper de mans o d’ampolles de gel de mans… tan en boga aquest curs!) Si es té en compte que un full de cartolina ronda els 12g… déu-n’hi-do de com de resistent pot ser un material humil si se’l disposa de certes maneres aprofitant els coneixements tècnics. Que d’això anava la cosa. Una salutació des de tecno!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>