Snif, la força del RAP

Imatges cedides per l’Ajuntament de Barberà del Vallès. Fotògraf: Juan Muñoz.

Aquesta ha estat la 7a edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans, en la què el 10 d’octubre de 2019 l’alumnat de Batxillerat de Barberà del Vallès ha tingut l’oportunitat de conèixer, de primera mà, el valuós testimoni d’un activista pels Drets Humans.

En aquesta ocasió, hem pogut gaudir de la presència de Fredy Samuel Vásquez, o Snif, que és el nom artístic d’aquest jove cantant de rap i artista salvadoreny.

Segurament, quan sentim parlar de El Salvador, no ens venen al cap imatges de paisatges i platges paradisíaques i de persones meravelloses. Malauradament, coneixem només la part més fosca d’aquest país centreamericà. Es tracta d’un dels estats més pobres del món i amb més desigualtats de l’Amèrica Llatina i, a través dels mitjans de comunicació, Internet i les xarxes socials, només ens arriben crues imatges d’un país amb corrupció política i policial, màfies que controlen el tràfic il·legal de drogues, armes i persones, ens arriben imatges de violència, desigualtats i delinqüència juvenil.

Snif, que coneix bé el carrer i les desigualtats, s’ha posat dempeus com a activista pels DDHH a través dels moviments urbans, l’art urbà, la poesia i la música.

“El RAP i el HIP-HOP dignifiquen”, assegura Snif, un jove que ha aconseguit apartar de les urpes de la delinqüència a milers de joves, a través de la música i, amb el seu activisme i la lletra de les seves cançons, ha donat dignitat als joves per cercar noves alternatives, ja que considera que els joves són el motor del seu país.

La seva música ha ajudat a apartar a milers de joves del radar dels “pandilleros” i de la violència, a través d’Acción Urbana i unes lletres que no et deixen indiferent. El seu lema és “no canvia res si no canvien les persones”.

En un no res, es va ficar a tots els nois i noies de Batxillerat a la butxaca, i als més grans també:

De seguida es va aixecar, va agafar el micròfon i es va posar a cantar, “visibilitzant-nos una centreamèrica invisibilitzada”.

També hi va haver temps per un breu “duelo de gallos” on, amb gran habilitat per la improvització, ens van mostrar una música amb letres vives i molta veritat.

El Rap i el Hip-Hop són directes i contestataris. Les cançons de Snif són directes i, sumades a una veu captivadora, la seva paraula es converteix en una arma clara i contundent contra totes aquelles coses que són negatives (violència, corrupció, discriminació…).

Fredy és un activista pels Drets Humans que dignifica el carrer i el barri. Ens va explicar que ell canta a la bona gent que té set de veritats i, en acabar el seu concert-conferència, va incloure Barberà a una de les seves cançons, considerant-la com el seu “Barri”.

Snif, la força del RAP

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>