Taller d’elaboració i tast de cervesa artesana

El passat 26 de gener, el grup de Grau Superior de Direcció en Serveis de Restauració, va començar un taller sobre l’elaboració de cervesa artesana, que tindrà una durada de 20 hores de classe repartida en 3 dies, ja que portarem a terme aquest procés pas a pas.

Començarem amb una petita introducció sobre les diferents estils de cerveses.

El primer que ens van explicar sobre la cervesa, a part dels tipus, són els seus ingredients, que són principalment: aigua, cereals, llúpols i llevats. A partir d’això, vam treballar el procés d’elaboració d’aquest producte. Molturat: trencat del gra. Seguirem amb la maceració, procés en la qual transformarem els midons fermentables del gra en sucres, que més tard seran alcohols, a una temperatura de 64 a 68 oC d’1 a 2 hores. La temperatura ha de ser aquesta concretament per extreure els sucres correctament.

A continuació passem a la fase de recirculació. Aquest és un pas important, ja que es basa en filtrar el most per separar­-lo dels sediments. Mentre el nivell d’aigua baixa a causa d’aquest procés, afegim aigua calenta per netejar el gra i arrossegar el sucre que pugui quedar al recipient.

Un cop filtrat el most, s’ha de portar a ebullició i afegir el llúpol per aportar amargor, a una temperatura constant però no excessiva. Això farà que augmenti la seva densitat i ajudarà a controlar el grau alcohòlic que volem, durant el procés anirem escumant per treure les impureses de la superfície.

El següent pas anomenat refredament és el més delicat, ja que es pot contaminar la cervesa fàcilment per la seva temperatura. Aquest procés es basa en baixar el més ràpid possible most de 100 oC a 18 o 24 oC.

Com a última fase, afegirem els llevats, que transformaran els sucres extrets de la maceració, en alcohol. El pas final serà remenar una mica el most amb els llevats per airejar-­lo i tapar el recipient per no tornar a obrir­-lo fins passada una setmana, que controlarem com a evolucionat i passarem al procés d’embotellament.

10 dies després vam anar a controlar el nostre most que gairebé podríem anomenar cervesa. El que vam trobar va ser un most fermentat amb una densitat de 1010. Com estava en una densitat correcte vam posar la cervesa en fred, ja que això talla completament la fermentació i queden els llevats morts al fons.

Vam passar llavors a la fase de l’embotellament. Cada company va embotellar la seva cervesa i la va tapar. Aquesta cervesa passarà de 10 a 15 dies fent una segona fermentació. Llavors dependrà del tipus de cervesa que vulguem crear que passi més temps fermentant o no.

La nostra cervesa serà “Blond Ale”, una cervesa amb poca amargor i rossa.

logo

Ara només hem d’esperar a què passi aquest temps i veurem els resultats. Així Per últim voldríem agrair a L’estupenda i al Josep de la Pezuela, professor del centre, les classes que ens han impartit sobre la cervesa artesana. Ens agradaria mencionar que L’estupenda és una cerveseria artesana en la qual totes les seves elaboracions són ecològiques i amb certificacions ( hi ha molt poques cerveseries artesanes en les quals els seus productes siguin ecològics i certificats).

Des d’aquí animem a tothom que tingui l’oportunitat de comprar cervesa artesana que s’arrisqui a viure l’aventura que és poder­ tastar-ne una i que en gaudeixi!

Gràcies!

Rubèn Rodríguez
Laura Redondo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>