Descobrint la física de partícules!

Tot i que cada vegada ho tenim més difícil per poder tractar temes d’interès científic que no estan inclosos de forma clara en els currículums a causa de la disminució d’hores que ens assignen en els desenvolupaments curriculars, en el departament de Ciències, des de diferents matèries (reptes de biologia i geologia, reptes de física i química i física) fem el possible per aconseguir introduir temes com la nanotecnologia o la Física de partícules, temes molt rellevants que entre altres coses en ajuda a entendre l’Univers.

Durant aquest mes de maig, l’alumnat de 1r de batxillerat A ha dut a terme dues activitats per endinsar-se una mica en el coneixement dels constituents de la matèria.

El dia 3 de maig vam anar al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa a realitzar un taller de detecció de partícules subatòmiques. Primer ens van fer una xerrada introductòria en un espai que simula el LHC (Large Hadron Collider) que es troba al CERN (Centre Europeu de Recerca Nuclear), lloc on s’han identificat la majoria de les partícules subatòmiques que avui dia es coneixen i després van fer una cambra de boira que els va permetre observar electrons, partícules alfa, muons…


I el dia 7 a l’aula van fer una pràctica on, amb peces de Lego, simulaven les diferents partícules conegudes i recollides en el model estàndard de partícules. Així, un cop assignada cada partícula a una peça de Lego determinada, van construir protons, neutrons, i àtoms. Des del més senzill, l’hidrogen, fins a l’àtom de fluor que contenia 63 peces de Lego seguint les regles que es compleixen en la formació real dels àtoms.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>