FAQS Portes Obertes

FUNCIONAMENT DEL CENTRE

ASPECTES PEDAGÒGICS

MENJADOR I EXTRAESCOLARS

FUNCIONAMENT DEL CENTRE

Quin preu té l’escolarització? I el menjador?

L’escolaritat és gratuïta, ja que som escola pública.

Trobareu tota la informació concreta a la fitxa del centre: https://www.edubcn.cat/ca/alumnat_i_familia/informacio_general_matriculacio/consulta_de_centres_educatius#/centre/08002642

La bata és obligatòria?

No és obligatòria, però si recomanable (una bata, samarreta vella, …) per realitzar algunes activitats de plàstica.

De quantes línies és l’escola?

L’escola és de dues línies.

Quantes places oferiu per i3? 

Oferim dues línies de i3, Properament penjarem les places provisionals ofertes. 

Teniu TEI i quina és la ràtio?

Sí, disposem d’una Tècnica d’Educació Infantil. La ràtio de les aules és la mateixa a totes les escoles de la zona, i la defineix el Consorci d’Educació de Barcelona quan fa l’oferta de places.

 

ASPECTES PEDAGÒGICS

Treballeu amb fitxes o llibres a infantil? I a primària?

A Educació Infantil preparem el nostre propi material, tant el col·lectiu com l’individualitzat. El què volem amb això és fomentar l’aprenentatge significatiu, és a dir, partim de que els infants aprenen aquelles coses que els interessen, i tenen un significat a la seva vida.

A Educació Primària treballem a partir de recursos molt diversos per tal de respondre a les necessitats dels nostres alumnes i les seves famílies. Utilitzem materials creats pels propis alumnes (presentacions, murals, recull d’imatges i informacions,…), materials creats pels mestres (dinàmiques en equip, jocs de rol, materials escrits i visuals,…), recursos audiovisuals (pissarres digitals a totes les aules, portàtils i tauletes), treball cooperatiu, racons lingüístics i matemàtics (a Cicle Inicial i Mitjà). El Coneixement del medi natural, social i cultural es treballa a partir dels Tallers de Ciència (experimentació i investigació) i projectes. A més a més, utilitzem llibres a les àrees instrumentals com un eina més que possibilita a cada alumne/a tenir el seu propi material i desenvolupar competències d’autonomia i iniciativa personal.

Es fan deures?

No es fan deures en el sentit tradicional. Hi ha ocasions que l’escola facilita materials escrits i fa diverses propostes a l’alumnat amb l’objectiu de crear i possibilitar un espai per compartir i implicar a les famílies.

Es fan exàmens?

Es fan proves com una activitat més, és una manera de fer una avaluació continuada i formativa.

Com treballeu la lectoescriptura?

Des de l’Educació Infantil acompanyem als infants en el procés de descoberta i aprenentatge, procés natural que podem afavorir preparant entorns que els ajudi a atreure l’interès i la motivació.

L’important és què els infants visquin aquesta descoberta i aquest procés com un joc que és la manera màgica que tenen els nens/es d’aprendre. Per això, i lligat amb l’aprenentatge significatiu, comencem pel NOM propi de cada infant que és allò més proper i significatiu que tenen ells. Com ho fem? Doncs a l’arribada busquen el seu nom (amb el nostre acompanyament) i el col·loca on indica que ja ha arribat a l’escola; en grup ens diem bon dia; com a grup escrivim cartells i missatges col·lectius (carta per convidar a altres cursos, missatges…)

A Primària es continua amb aquest aprenentatge adaptant-se sempre al ritme de cada nen i nena, i normalment es finalitza en acabar Cicle Inicial que és quan passem de “l’aprendre a llegir”, al “llegir per aprendre”.

En definitiva, acompanyem l’aprenentatge de la lectoescriptura amb naturalitat, integrant-lo a la quotidianitat de la vida escolar.

Com organitzeu i quin suport teniu pels infants amb necessitats especials?

Els suports que oferim als infants amb necessitats educatives especials dependran de les necessitats que presentin en cada cas, i en cada moment. Ho valorem amb l’equip pedagògic. Disposem d’un psicopedagog (ve al centre setmanalment), una mestra d’Educació especial i vetlladors si s’escau. També es fan suports puntuals de dos mestres a l’aula o a petits grups. Fem un seguiment acurat i individualitzat del seu procés al llarg de tota la seva escolaritat amb una estreta col·laboració familiar. Tenim altres serveis que treballen de manera individual amb l’alumnat al centre com CREDA i @noe.

Com s’estableixen els grups classe a P3 (si es formen abans que comenci el curs o un cop es coneixen millor els nens) i cada quant, si és que es fa, es barregen els grups del mateix nivell.

Els grups classe es formen abans que comenci el curs atenent a les dades que apareixen a la preinscripció. Si és necessari, un cop començat el trimestre i de manera excepcional, l’equip pedagògic del centre pot proposar canvis. Els grups es redistribueixen al final de cada cicle, atenent a les característiques personals de l’alumnat, i ho gestiona l’equip pedagògic del centre.

Quins són els instituts de referència en aquest moment?

Aquesta informació la trobareu a la fitxa del centre: https://www.edubcn.cat/ca/alumnat_i_familia/informacio_general_matriculacio/consulta_de_centres_educatius#/centre/08002642

Quantes hores setmanals es fan d’anglès?

A Educació Infantil es fa anglès a i4 i i5, amb dues sessions setmanals, una de grup sencer i una altra de mig grup. A Primària cada grup fa dues hores i mitja, i una sessió d’una hora en mig grup per treballar només l’anglès oral.

A més a més, a nivell d’escola es fan diverses activitats dins i fora del centre en aquest idioma com: l’espai d’aprenentatge “Free Play/Joc de viure” a Educació Infantil, els Tallers de Plàstica i els Tallers de Ciència a Educació Primària i sortides al teatre per gaudir d’una obra en anglès.

Els espais d’infantil són de lliure circulació o han de passar per cadascun d’ells per experimentar/aprendre de cada proposta?

Els alumnes d’Educació Infantil cada dilluns trien lliurement l’espai que volen descobrir, gaudir i experimentar aquella setmana. En el cas de i3, comencem aquesta proposta una mica més tard, després del període d’adaptació. De vegades volen repetir el mateix, si això passa de manera repetitiva se’l motiva a canviar d’espai o a visitar i observar altres espais abans de triar-los. Creiem que és bo que passin per a tots els espais però no se’ls obliga a fer-ho.

A nivell de treball transversal, es treballa a partir de projectes? En cas que sí, la inquietud surt del grup classe o els docents llencen reptes als alumnes?

A la nostra escola no es treballa tot el currículum a través de projectes, sinó que fem servir la metodologia dels projectes com una eina més d’aprenentatge.

A Educació Infantil durant el curs també treballem amb la metodologia del treball per projectes. És una manera d’entendre l’educació i l’aprenentatge dels alumnes. Es parteix dels seus interessos, i per tant és molt engrescador i motivador per a ells i elles, això els converteix en els protagonistes del seu aprenentatge. Es dialoga, es potencia la conversa sobre aspectes del tema escollit, i la família també participa aportant informació i investigant. Segons les necessitats, el tema surt del grup classe o les mestres proposen diferents temes, llençant reptes als alumnes.

A Primària es fan projectes principalment a l’àrea de Medi, on els nens i nenes trien el tema que els interessa entre una sèrie de propostes que els ofereix el tutor o tutora… Altres projectes que es realitzen són el nom de la classe i el projecte relacionat amb les Jornades Culturals

Ens podríeu fer cinc cèntims de com funciona el tema de l’adaptació? Grups reduïts per torns, amb data oberta?

El Departament d’Ensenyament estableix tres dies per l’adaptació que són els primers tres dies d’escola.

Dividim la classe en dos grups, i el matí en dues franges horàries. Durant els dos primers dies a cada ½ grup se li adjudica una franja horària amb el següent horari de 9:30h a 10:30h o de 11 a 12h El tercer dia oficial d’adaptació és tot el grup de 9:30h a 12h.

En aquest període d’adaptació les mares/pares es queden amb els infants a l’aula l’estona que creuen adient. Es respecta molt el ritme de cada alumne al llarg del curs, i més especialment en aquest període.

A part d’aquests tres dies, com a escola, pensem que l’adaptació no és un objectiu sinó un procés, i com a tal s’ha de respectar el ritme de cada infant. És un període molt important en el que l’infant crea vincles afectius amb les mestres i els companys/es. És per això que després d’aquests primers dies, s’inicia un treball conjunt entre família i mestres, per tal de dissenyar un pla d’adaptació i acompanyament més individualitzat fins que es consolida aquest procés.

Ens podríeu explicar un dia normal d’una aula de i3 i d’una de primària?

L’entrada és a les 9h, les primeres setmanes les famílies acompanyeu al vostre fill/a fins l’aula, allà es troba amb la seva tutora i amb el seu grup classe. Comencem el dia fent un espai de conversa, de dir-nos bon dia, de adonar-nos si falta algú, de parlar del què farem i d’explicar-nos coses.

Tot seguit duem a terme una activitat que pot ser música, psicomotricitat, racons o altres. En acabar fem les rutines d’higiene i tot seguit els infants esmorzen junts. Després hi ha un espai relaxat de joc lliure, de mirar contes, dibuixar… A les 10:30h sortim al pati. Després del pati a la classe es duu a terme una activitat relaxada de tancament del matí.

A les 12.30h és el moment en què els monitors de menjador van arribant a les aules i acompanyen als nens i nenes al menjador. Els infants de i3 dinen a les seves aules.

Després de dinar descansen/dormen als seus llitets a l’aula.

A les 15h i fins les 16:30h tornem a fer una activitat en gran o petit grup.

Cal dir que un matí i una tarda es fa espais d’aprenentatge amb i3, i4 i i5.

A la pàgina web podreu trobar un vídeo Un tastet de P3que reflecteix el dia a dia dels alumnes de i3 a l’escola, tot i que és de l’any 2017.

A Primària es comença a les 9h, els nens i nenes entren a l’escola amb música, pugen a la classe i agafen el seu llibre de la biblioteca d’aula per fer uns 15 minuts de lectura. Després fem diferents activitats que varien molt segons el dia i l’àrea que estem treballant, utilitzem diverses metodologies: treball individual, cooperatiu, en petit o gran grup, desdoblaments, tallers… disposem de gran varietat de recursos: pissarres digitals, ordinadors, tauletes, llibres de text, instruments musicals, material científic, esportiu….

A les 11h parem mitja hora per esmorzar i els nens i nenes poden aprofitar també per jugar al pati lliurement, utilitzar els jocs de pati que tenen a la seva disposició o passar una estona a l’espai del vestíbul per portar a terme activitats més tranquil·les com jugar a jocs de taula, llegir còmics o revistes, pintar o dibuixar….

A les 12:30h parem per dinar, si es queden a l’escola ho fan en el torn que els hi correspon i la resta del temps poden participar en activitats dirigides o fer joc lliure.

A les 15h i fins les 16:30 tornem a començar les classes amb la mateixa rutina dels 15 minuts de lectura. Després es fa alguna activitat que generalment ocupa tota la tarda. Aquest és el moment per fer tallers de plàstica o de ciència, música, valors, educació física, medi…entre altres activitats.

Finalment a les 16:30 torna a sonar la música que ens acompanya durant una estona mentre les famílies recullen als seus fills i filles. És el moment de tornar a casa, passar una estona divertida a la ludoteca o gaudir d’alguna de les moltes activitats extraescolar que ofereix l’AFA.

 

MENJADOR I EXTRAESCOLARS

Quin és el funcionament de lleure a l’espai migdia; després de dinar (entenc que els de i3 deuen descansar) però la resta quin funcionament tenen? Es crea diferents racons de joc lliure? Hi ha extraescolar en aquest espai?

Actualment al menjador realitzem dos torns de dinar. El primer pels més petits (infantil i cicle inicial comencen a dinar a les 12:30 hores) Els nens i nenes més grans dinen de 13:30 a 15:00.

L’alumnat de i3 dinen i descansen a les seves classes.

El temps de lleure l’entenem com un espai de caràcter preferentment lúdic on tenen cabuda activitats de joc i lleure, tant al pati com a l’interior de l’escola, orientades a establir un equilibri entre l’activitat i el descans.

Els alumnes de i4 i i5 juguen amb diversos materials (joguines, jocs de taula…) sota la supervisió dels monitors/es. Els alumnes de primària juguen i desenvolupen activitats al pati, on tenen camp de futbol, cistelles de bàsquet i un espai una mica més petit per fer jocs diversos: escacs, papiroflèxia, balls…

Les activitats programades, sempre de caràcter voluntari, s’adeqüen a les característiques del grup, així com al projecte pedagògic del centre i es duen a terme als diferents espais de l’escola en funció de les característiques.

https://agora.xtec.cat/escolapoblenou/categoria/menjador/

Voldria que ens donéssiu informació (horaris i preus) sobre l’acollida i les extraescolars.

Podeu consultar la informació sobre les extraescolars en aquest enllaç:

https://www.afapoblenou.cat/?page_id=3140

Si necessiteu més informació us podeu adreçar a la pàgina web de l’AFA.