PÒSTERS, MAQUETES I GALETES A CIÈNCIES NATURALS DE 1r ESO

El passat 28 de novembre del 2018 l’alumnat de 1r d’E.S.O de l’institut Joan Segura i Valls vam fer una exposició anomenada El nostre Sistema Solar en una maqueta. Un projecte de naturals relacionat amb l’Univers.

Al principi del curs vam aprendre bastant sobre el tema de l’Univers. Una vegada endinsats en aquesta unitat, vam ampliar coneixements i ens vam motivar fent pòsters amb el programa CANVA d’un tema a escollir dins de les opcions que ens va proposar la nostra professora: les dones astrònomes, la contaminació lumínica, els forats negres i l’anàlisi d’una pel·lícula de l’Univers. Passats uns dies, com que encara no en teníem prou i aprofitant la unitat del Sistema Solar, vam voler fer una maqueta del nostre Sistema S olar a escala! Vam haver-hi de fer càlculs tant del diàmetre dels planetes com de la seva distància al Sol perquè cabés en 150 cm. Aquesta va ser una bona manera de saber com és el gran espai que ens envolta i d’adonar-nos que no tot és el que sembla. Pensàveu que Júpiter seria el planeta més gran del nostre Sistema Solar? Sabíeu que hi ha cinturons d’asteroides o que les distàncies al Sol són diferents segons quin planeta? Prèviament a la maqueta, vam haver d’aprendre gran part del nostre Sistema i per fer això vam treballar per grups. Una vegada teníem els coneixements ens quedava fer manualitats per acabar la maqueta a temps, però no va ser tan fàcil! Abans de començar a muntar el Sistema Solar en un cartró de 150 centímetres, vam aplicar els càlculs que havíem après a realitzar i passar totes les dades a escala (no pas fàcil). Ja acabats tots els càlculs matemàtics, ens vam posar a retallar, enganxar, pintar…

Finalment, el dimecres 28 de novembre a la tarda al gimnàs de l’IES Joan Segura i Valls, va tenir lloc l’exposició de les nostres grans maquetes. Quan el projecte de la maqueta va estar acabat, vam començar a estudiar més específicament la Lluna, el Sol i la Terra. Ens vam aprendre les fases de la Lluna reproduint-les amb les conegudes galetes Oreo. Aprofitant que són de color blanc per dins i negre per fora trèiem la part negre corresponent i formàvem la fase lunar corresponent.

Ena ha agradat molt treballar d’aquesta manera i hem de dir que va ser una gran exposició. Tot i això, encara ens queda molt per aprendre. Què serà el següent?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>