Compartim bones pràctiques amb Sicília: Erasmus+ i l’enfocament restauratiu

Una de les possibilitats de l’amplíssim ventall d’ajudes del programa Erasmus+ és la de convidar experts d’altres països europeus per compartir-ne les pràctiques o coneixements. Per exemple, ja fa uns mesos aquí, en el centre, vam tenir una professora de Matemàtiques de la Bretanya francesa. I aquest mes de febrer hem estat nosaltres qui ha aportat a Itàlia l’experiència que a l’Espriu tenim de l’Enfocament Restauratiu Global (ERG), del qual som un centre líder, amb Itàlia.

L’Institut IISS Archimede de Rosolini (a la província de Siracusa, al sud de Sicília, Itàlia) ha organitzat les Jornades “L’approccio riparativo globale” durant els dies 21, 22 i 23 de febrer. El professor de Filosofia Xavier Serra, i també director del centre, hi ha impartit quatre conferències —amb les seves sessions pràctiques en forma de “workshop”— com a expert en ERG.

   

En el diari digital d’aquest centre educatiu de secundària han recollit detalls de la participació del professor Serra. Amb el títol “L’approccio riparativo globale in ambito scolastico”, més de 200 estudiants i força desenes de professionals educatius han pogut conèixer i viure els avantatges d’una actitud constructiva i no simplement punitiva de la convivència o dels conflictes, així com les tècniques bàsiques de la comunicació no violenta i col·laborativa. Cal dir que ha estat acollit amb tant d’entusiasme que, poc després de l’exposició, ja l’han duta a la pràctica en grups classe del centre (vegeu el seu Facebook). Una cosa semblant va succeir fa uns mesos en una altra visita d’expert a Brescia, a la Llombardia, al nord d’Itàlia.

Aquests intercanvis i iniciatives europees, a més d’aportar nous punts de vista, també serveixen per establir contactes que puguin beneficiar tots els professionals i alumnes del nostre Institut. D’aquí a pocs dies tindrem estudiants de la República Txeca i, successivament, italians de la Regió Basilicata i, ves a saber, si potser també de Sicília. A més a més, ben aviat, quatre docents faran estades de “job shadowing”, emparats en el projecte Erasmus+, a Croàcia i a Hongria.