Participació a “SETARC” – Batx Artístic i Tecnològic

Veure les imatges

SETARC 19 Setmana de L’arquitectura organitzada per el Col.legi D’Arquitectes de Catalunya COAC.  Participació, apadrinament i tallers.

Enguany amb els alumnes del Batxillerat tecnològic i Batxillerat Artístic de l’Institut Poeta Maragall hem participat a la convocatòria de SETARC 19 Setmana de L’arquitectura organitzada per el Col.legi D’Arquitectes de Catalunya COAC.

Dos Estudis d’Arquitectura ens han apadrinat i hem assistit a uns tallers i propostes relacionats amb Arquitectura sostenible, per les alumnes de Batxillerat tecnològic i Arquitectura i gènere, per les alumnes del Batxillerat Artístic.

 PROJECTE  A-TIC   www.a-tic.org

CONFORT   *   ECONOMIA   *   MEDI AMBIENT   *   SALUT

Professores responsables Montse Sigalés de Tecnologia  i Montse Fando de Dibuix Tècnic. Batxillerat Tecnològic

El projecte À-tic neix per transformar un habitatge urbà convencional en un de sostenible mitjançant la investigació, el projecte, la reforma i el desenvolupament d’unes pautes per l’usuari.

Vam anar a la 9a planta d’un edifici de la Sagrada Família, ens trobem amb aquest pis de 80 m² i tipologia de proporcions allargades i doble façana característica de l’Eixample barceloní, que esdevé punt de partida. L’edifici és dels anys 70, i va passar per una reforma parcial que el va convertir en un loft. Així, el projecte es desenvolupa a partir de dues directrius:

  • Conservar l’esperit de loft, la fluïdesa espaial i lumínica, però amb una habitació i un bany extres (programa funcional)
  • Millorar el grau de confort, cuidant tant de la salut de l’usuari com del medi ambient, i valorant l’impacte econòmic.

El Taller va consistir en una  presentació per contextualitzar-los en la sostenibilitat i l’arquitectura. Impacte de l’arquitectura.

Quizz/ enquesta sobre la temàtica.

Presentació del projecte, una part asseguts i l’altre recorrent el pis.

 Exercici. Vam fer dos grups de 7 i plantejant-nos alguns reptes q siguin puntuats aplicats a la escola.

Per introduir-nos en el tema, vam portar una informació bàsica de casa nostra:: superfície en m2, ocupació (persones) i els consums de les factures. Per veure i comparar les despeses que es malbaraten.

PROJECTE  CASA sense GÈNERE a les ESCOLES . Col·lectiu Punt 6  

www.punt6.org / @CollectiuPunt6

Professora responsable Imma Fernandez Dibuix Tècnic. Batxillerat Artístic

Es tracta d’un taller que proposa una reflexió sobre l’habitatge i com hauria d’adaptar-se als nous models de convivència, l’equitat de gènere i les relacions amb el medi físic i social.
Fent una anàlisi dels usos dels diferents espais del seu habitatge, els alumnes s’adonen de quines qualitats tenen i pensen què hi podrien canviar per millorar-lo. Apareixen noves necessitats que demanen una transformació en la forma de projectar l’habitatge i els seus espais.

Ha estat impartit per Col·lectiu Punt 6  que és una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses  interessades a incorporar les realitats urbanes des de l’experiència quotidiana de les persones. Abordan  els diferents projectes des de la perspectiva de gènere interseccional,mitjantçant de la participació i l’acció comunitària i fomentant la sostenibilitat i l’economia social, solidària i feminista. Treballem per repensar els espais domèstics, comunitaris i públics per que promoguin la diversitat social sense discriminacions ni jerarquies.

Què és una casa?, perquè serveix una casa?, com vivim en una casa?

El taller és un exercici individual i col·lectiu per a pensar, llegir, valorar i qüestionar l’experiència sensible d’habitar l’habitatge i sobretot. És un exercici per a motivar canvis que incorporen l’equitat de gènere i les relacions amb el medi físic i social dels llocs on vivim.

La metodologia del taller valora les experiències vitals pròpies, conegudes i compartides per a incorporar el coneixement empíric i reflexionar per exemple sobre els camins que fa la roba per casa, els itineraris i vincles amb tot el que entra a casa i es converteix en escombraries per a tornar al barri, fins i tot del plaer de gaudir d’una estona de sol a casa.

SETARC 19_ Setmana de l’Arquitectura 9 al 19 de maig.

Departaments de Tecnología i ViP Institut Poeta Maragall

1 comentari

  1. Montse Fando

    Benvolgut/da:

    Primer de tot us volem donar les gràcies a cadascun/a de vosaltres per la vostra participació, i sobre tot, implicació i entusiasme, en l’activitat Arquitectura a les Aules. Un cop finalitzada la Setmana d’Arquitectura 2019 podem dir, molt contents, que ha sigut un èxit! Un èxit gràcies a les vostres escoles i el vostre alumnat. I també, evidentment, a tots els/les arquitectes per participar-hi! Entre tots, hem pogut arribar a més de 4.000 infants i joves que s’han apropat a l’arquitectura des de diferents vessants en una experiencia molt enriquidora! Aquesta gran tasca farà que valorin més la nostra feina professional i puguin estimar més els espais que ens envolten. Gràcies i gràcies!

    Per aquest motiu, l’any que ve ens agradaria repetir l’activitat. Per això, us demanem que empleneu aquesta enquesta d’avaluació que de ben segur ens ajudarà a millorar. És molt molt curteta! Aquí teniu l’enllaç: https://docs.google.com/forms/d/1307Yt9DrWVPl7L38rMjF1Rlz0luamJ3KKqz_iZJnpsg/edit

    Per altra banda, volem compartir el video de la Festa d’Arquitectura, que va comptar amb una participació massiva de gairebé un miler de persones, que van pintar escales, pedres, construir estructures, bancs i la gran plantada de pins, alzines, atmetllers, cirerers… Pràcticament van venir representants de totes les escoles a plantar el seu arbre i vam poder saludar-nos amb molts de vosaltres, establint noves connexions. Tot un plaer veure’ns en un entorn lúdic i verd! De forma col·lectiva hem transformat un espai de la ciutat que farà més amable l’entorn de l’hospital i que ja està convertint-se en un espai de respir. Desitgem que ara aquests arbres i arbustives creixin i donin color al parc, ombra per passejar i descansar.

    Aquí teniu el video de la jornada: https://youtu.be/fjkZahsuW4s

    Ja estem treballant amb l’ArquiJoc que aviat estarà penjat al web arquitectes.cat i podrà fer visible tots els arquitectes i escoles participants, i els tallers impartits!

    Restem a la vostra disposició,

    Júlia Marco Creixell
    COAC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>