Els projectes de l’Institut Llavaneres a les fires SteamMakers de Granollers i d’Olot

 

Com ja us vam informar dies enrere, el Departament de Tecnologia ha liderat una sèrie de projectes que s’han presentat a les fires SteamMakers celebrades a Granollers, el dia 26 d’abril,  i a Olot, el 30.

En aquest article us presentem un dels projectes, que ha sumats els àmbits tecnològic, científic i artístic, i que ha consistit en l

 

a participació d’un repte col·laboratiu: la creació del Mapa escolar de qualitat de l’aire de Catalunya.

Cadascun dels centres escolars que participem al projecte Fem-nos Makers ODS – Fem-nos Maker-lot, construïm una estació per mesurar el paràmetre PM2.5, que indica la quantitat de micropartícules de 2,5 micres en suspensió en l’aire.

Després d’un procés de construcció, vam aconseguir muntat un robot amb l’ajuda d’una impressora 3D Ultimaker i programar-lo amb l’aplicació Arduino Blooks. Tot i que vam tenir alguna dificultat de calibració dels sensors de colors, després aquests mecanismes van funcionar sense inconvenients.

Al llarg del projecte vam aprendre coneixements bàsics per a la comprensió de la programació amb blocs i aspectes tècnica, com la unió de peces fràgils i la utilització d’impressores 3D.

Exposar el projecte de l’Institut Llavaneres a les fires de Granollers i d’Olot va posar la cirereta del pastís.

Felicitats a professors i a alumnes per tota la feina feta!

Curtmetratge dels alumnes del Curs Pont amb el Projecte Reacciona

Al llarg del primer trimestre, els alumnes del Curs Pont han participat del Projecte Reacciona de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’ONG OIKOCRÊDIT.

A les classes, els alumnes del Curs Pont van triar una temàtica relacionada amb la banca ètica per poder escriure el guió del curtmetratge.

Finalment, van poder rodar les diferents seqüències i, un cop muntat, aquí en podeu veure el resultat:

“Impacte social” 3r-4t ESO Curs Pont 2023-24, INS Llavaneres from Taller de Cinema on Vimeo.

Felicitats a tots els implicats!

Poesia als passadissos

El Departament d’Expressió artística, juntament amb el de Castellà i el de Música, han organitzat una exposició d’il·lustracions de poemes de García Lorca i de Gloria Fuertes que ha anat acompanyada de la locució dels poemes amb acompanyament musical.

Al llarg de la setmana de Sant Jordi, hem pogut gaudir tant de l’exposició, al passadís del 1r pis, com de l’audició dels poemes musicats que hem sentit per megafonia. Laura Vesa, professora de Castellà de 4t ha instruït els alumnes sobre com havien de recitar les poesies i n’ha fet l’enregistrament. Podem sentir les gravacions en aquest enllaç que ha preparat Arnald Pannon, professor de Música.

En aquest projecte, hi han participat alumnes de 4t d’ESO. Volem fer una menció especial a Maria Malakyan i a Bianca Rossi, que han decorat l’exposició amb un grafit (graffiti) sobre vidre.

Luci Moro, Departament d’Expressió artística i Dibuix

Diada de Sant Jordi a l’Institut Llavaneres

Com és tradició el 23 d’abril, el Departament de Català de l’Institut Llavaneres, amb la col·laboració de la resta del professorat del centre, ha organitzat els actes de commemoració de la Diada de Sant Jordi.

De bon matí i de manera consecutiva, els estudiants d’ESO han participat en el Concurs de Lectura en Veu Alta. La novetat d’enguany ha estat que els textos que es llegien eren escrits pels alumnes de Creació literària de 1r de Batxillerat, que també han format part del jurat que valorat les lectures.

Els vencedors han estat els següents:

  • 1r d’ESO: Irene Peña, del grup C
  • 2n d’ESO: Sergi Mateu, del grup A
  • 3r d’ESO: Jan Barrionuevo, del grup D
  • 4t d’ESO: Marta Giralt, del grup B

Els guardonats rebran un val d’Abacus que podran bescanviar per llibres o material escolar.

Durant les dues darreres hores del matí, els alumnes de 1r d’ESO han participat en una Gimcana Lingüisticoliterària. En grups de 8 o 9 persones, han anat resolent els enigmes que se’ls plantejaven relacionats amb la llengua catalana, han recitat poesies, han completat lletres de cançons o han protagonitzat una breu improvisació. Alguns alumnes de 1r de Batxillerat han acompanyat els professors a l’hora d’exercir de controls de les proves.

El grup guanyador de la gimcana ha estat el número 2, format pels alumnes Àxel, Daniela i Gabriel de 1r d’ESO A; Marc i Nil, de 1r d’ESO B; Berta i Laia, de 1r d’ESO C, i Jan i Rita, de 1r d’ESO D.

A més, durant l’hora del pati s’han pogut escoltar diferents cançons en català que han acompanyat l’exposició del vestíbul que commemora el centenari de la mort d’Àngel Guimerà i de Joan Salvat-Papasseit i el del naixement de Vicent Andrés Estellés.

Des del Departament de Creació artística i Dibuix s’ha muntat un espai d’exposició en què s’ha pogut veure el resultat del projecte de Poesia il·lustrada, amb imatges basades en García Lorca o Gloria Fuertes.

En definitiva, ha estat una jornada plena de cultura que s’allargarà durant tota la setmana, ja que durant l’hora del pati, es podran escoltar poemes de García Lorca o Gloria Fuertes recitades per alumnes de 4t d’ESO del centre.

Agraïm la col·laboració de professors i alumnes en aquesta diada.

 

Martina Figueras, premi Josep Pla de Poesia

Tot l’institut Llavaneres vol felicitar l’alumna de 1r de Batxillerat, Martina Figueras
Pérez, perquè ha resultat guanyadora en el 49è Premi Josep Pla de Poesia convocat per l’Institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell. Aquest premi, al millor recull de
poemes (mínim cinc composicions), es concedeix a alumnes entre 14 i 18 anys de tot el domini lingüístic català i està dotat amb 300 euros.

A la imatge, veiem la Martina amb la professora Gemma Carbonell, en l’escenari on va rebre el premi.

Moltes i moltes felicitats, Martina!!!

Properament podreu fer un tast de la seva poesia en un vídeo on la mateixa autora llegeix i explica els seus poemes… una delícia!!!

Encarna Cañete

Concurs literari de Sant Jordi

Com cada any, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Llavaneres organitza el concurs literari de Sant Jordi, el lliurament dels premis del qual va tenir lloc dimarts 23 d’abril a la Sala d’Actes del consistori.

Els alumnes de l’Institut Llavaneres hi van participar amb diversos treballs i vet aquí els seleccionats pel jurat del premi:

  • Grup C, Prosa: Primer premi per a Ashton Díaz Catipon, de 2n d’ESO B, amb l’obra El començament del Déu Aquarion, una narració inspirada en el recull Mites i llegendes de l’Antic Egipte, que els alumnes del Pla lector llegeixen.
  • Grup D, Prosa: Primer premi per a Lucía Cerván Campo i segon premi per a Soraya Nachka Casasús, totes dues de 2n de Batxillerat. La Lucía va presentar a concurs un treball centrat en un tema d’abusos sexuals dins de l’entorn familiar i la narració de  la Soraya, L’home de la platja relata una inquietant història sobre la visió d’un home que mira el mar. 

Com sempre, l’acte va ser amenitzat per alumnes de l’Escola Municipal de Música de Llavaneres, entre els quals, la veu de Martina Ortiz, alumna de 2n de Batxillerat, acompanyada de la guitarra d’un exalumne del centre, Nico Baron, tots dos a la fotografia.

Els felicitem a tots per la feina feta i pel guardó aconseguit!

Participació de l’Institut Llavaneres en les fires SteamMakers de Granollers i d’Olot

El proper divendres 26 de maig tindrà lloc a Granollers la Fira SteamMakers 24 que concentrarà els centres educatius del Maresme i del Vallès Oriental participants en els “Projectes maker” i “Robòtica Steam”.

L’Institut Llavaneres hi participarà, juntament amb 16 instituts i escoles més, que exposaran els projectes, els prototipus i els aprenentatges adquirits al llarg del treball realitzat a les classes. Amb aquest objectiu, cada centre disposarà d’un espai propi en el recinte de la Fàbrica de les Arts de Granollers, des d’on podrà explicar la feina que estan fent a classe.

Mentre alguns dels alumnes participants s’estaran a l’estand per exposar el projecte de l’Institut Llavaneres, els altres podran passejar per la fira amb els professors acompanyants i veure les propostes de la resta de centres participants. Després es canviaran els papers, de manera que tots faran la ruta per la fira.

Es desplaçaran a Granollers els alumnes de 4t d’ESO que cursen les optatives de Tecnologia i d’Informàtica amb els professors del Departament de Tecnologia, els quals, durant molt de temps, han estat treballant en col·laboració amb Robolot en l’aplicació de projectes a l’Institut Llavaneres. Aquests alumnes presentaran quatre projectes relacionats amb la robòtica, dels quals us anirem donant informació en els propers dies.

Dimarts 30 d’abril, tindrà lloc la gran final d’Olot i hi participaran alumnes de l’Institut de Llavaneres de Tecnologia de 1r de Batxillerat acompanyats d’alguns alumnes de 4t d’ESO.

Els desitgem molta sort en les ponències que portaran a terme i felicitem els professors del Departament de Tecnologia de l’Institut Llavaneres per la iniciativa i la tasca que realitzen.

Dies de Competències Bàsiques

El Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu convoca cada any les proves diagnòstiques a diversos cursos de Primària (4t i 6è) i de Secundària (2n i 4t)

Entre dimarts 16 i dimecres 17, a l’Institut Llavaneres es portaran a termes l’Avaluació Diagnòstica de 2n d’ESO i les proves de Competències Bàsiques a 4t d’ESO.

Aquests exàmens són corregits, al mateix centre o per correctors externs, segons el cas, i els resultats arribaran a les famílies i als centres en un informe detallat que pot servir tant per a l’orientació personal, sobretot a les famílies, com per a la valoració, per part de l’Institut, dels nivells impartits en les matèries examinades.

Com que són proves que es fan a tot Catalunya, la Conselleria d’Ensenyament també en valora els resultats.

Sort i encert als nostres alumnes!

Fiona Dols, de l’Institut Llavaneres, guanyadora del concurs Neurotalents 2024

Fiona Dols, alumna de 1r d’ESO A, ha guanyat la final dels jocs de memòria Neurotalents Games que es va celebrar, en la seva segona edició, dissabte dia 13 d’abril al CosmoCaixa de Barcelona.

Més de 6.400 estudiants de tot Catalunya de 1r d’ESO van participar en la gran final de dissabte i es van enfrontar a reptes que als mateixos adults poden semblar inassolibles, com recordar 25 banderes diferents i poc corrents, localitzar la lletra grega que no es repeteix en un popurri de símbols grecs. En podeu veure més exemples clicant aquí.

Mentre els familiars i professors acompanyants ho intentaven en una sala a banda, els alumnes resolien un enigma rere l’altra a la sala del concurs. L’Institut Llavaneres presentava dos candidats, Fiona Dols, de 1r d’ESO A, i Asier Linares, de 1r d’ESO B.

La Fiona Dols va aconseguir quedar en primer lloc de la competició amb una puntuació final de 59 punts! I, per aquesta proesa, va aconseguir 1.000 euros per a la seva classe, 1r d’ESO A, i uns altres 1.000 euros per a l’Institut Llavaneres!

Felicitats a la Fiona i a l’Asier, així com als professors i coordinadora de 1r d’ESO que han preparat els alumnes per al concurs!

Podeu veure la notícia a l’informatiu de dissabte 13 d’abril. A partir del minut 20.

Primeres olimpíades de Dibuix tècnic

Dissabte dia 3 d’abril, Arnau Corrales, Gonzalo Villar i Roger Admetlla, alumnes de 2n de Batxillerat que cursen Dibuix tècnic, van anar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona per participar en les Olimpíades de Dibuix Tècnic, que se celebren per primera vegada a Catalunya.

La primera part de la prova consisteix en un qüestionari sobre Geometria plana i el sistema dièdric i va tenir una durada de 40 minuts.

En la segona part, d’una hora i mitja de durada, els participants van haver de representar sobre el paper la planta i l’alçada d’una de les xemeneies del Palau Güell, dissenyat per l’arquitecte Antoni Gaudí.

Vam poder compartir aquesta experiència amb altres estudiants de tot Catalunya i tant els professors acompanyants com els alumnes participants van tenir alguna estona per conversar entre ells i compartir experiències.

Us enviem la notícia que es va publicar al telenotícies del mateix dissabte.

Luci Moro

Departament d’Expressió-Dibuix

Presentació del projecte de la Biblioteca Font i Daniel Ficció en Joc

Els dies 3, 4 i 5 d’abril, els alumnes de 4t que cursen Pla lector van rebre la visita de Sara Salvador, de la Biblioteca Font i Daniel, que va presentar als alumnes el projecte Ficció en Joc, que es desenvoluparà a les instal·lacions de la biblioteca.

Ficció en Joc consta de tres sessions consecutives, que tindran lloc el 26 d’abril, el 3 i el 10 de maig, en què els assistents, majors de 14 anys, podran jugar a tres jocs diferents i reflexionar sobre les característiques de cadascun i sobre aquells elements que ens “atrapen” per seguir jugant.

Els jocs del projecte estan relacionats amb aspectes de cultura general i són Mignight I i II i The Librarian. S’han estrenat ja en d’altres biblioteques amb èxit i l’objectiu de la Biblioteca de Llavaneres és ampliar-ne la implementació de manera més general de cara al curs vinent.

Desembarquem a Madrid!

Dimecres 3 d’abril, els alumnes d’Expressió artística de 4t d’ESO van anar a Madrid a visitar el Museu Reina Sofia i el Museu del Prado.

A les 6.11 vam agafar el rodalies fins a l’estació de Sants-Barcelona i vam anar amb l’AVE cap a Madrid.

En arribar, com que disposàvem d’una mica de temps lliure, vam anar tots plegats fins a la Puerta del Sol i ens vam fer una fotografia just en el punt del quilòmetre 0 i després vam poder gaudir de l’ambient de la ciutat.

Al Reina Sofia vam veure el famós quadre de Picasso, el Guernica, i ens vam tenir la sort, perquè abans estava prohibit, de poder fer fotografies a la sala.

Després de dinar ens vam dirigir al Museu del Prado i vam visitar les tres plantes i les sales de Goya i Velázquez, els artistes amb més obra dins del museu. També vam visitar la col·lecció d’escultures.

Acabada la visita, vam anar cap a l’estació d’Atocha per tornar cap a Barcelona i, a l’AVE, vam coincidir amb una actriu d’una sèrie molt famosa.

PROVES CANGUR A L’INSTITUT LLAVANERES

Com cada any, els alumnes del nostre centre amb ganes de posar-se a prova en l’àmbit matemàtic participen en les Proves cangur. S’acostumen a celebrar passat el dia PI (en el calendari anglès 03/14), concretament el 3r dijous de març. La durada de la prova és de cinc quarts d’hora. Hi participen alumnes de tots els nivells excepte de primer de batxillerat, que en aquesta data són de viatge a Cantàbria.
La prova es fa a la biblioteca en 3 torns:
  • 8:00 a 9:00 – 1r i 3r d’ESO (uns 45 alumnes)
  • 10:00 a 12:00 – 2n ESO (uns 50 alumnes)
  • 12:00 a 14:00 – 4t d’ESO i 2n Bat (uns 38 alumnes)
Els professors de matemàtiques són els encarregats de gestionar l’execució d’aquestes proves, en les quals se selecciona aquells alumnes que passaran a la fase posterior d’aquest concurs matemàtic.
Frank Jiménez
Departament de Matemàtiques

Sortida la Museu de l’Estampació

Al llarg del mes de març, tots els grups de 3r d’ESO han visitat el Museu de l’Estampació de Premià de Mar per conèixer el passat tèxtil de la comarca i una breu història de l’estampació.

Després del recorregut pel Museu, els alumnes van poder participar en un taller en què, aplicant la tècnica de la serigrafia amb paper i motlles de fusta, van poder veure el procés d’estampació d’una samarreta.

Paula Ventades

Departament d’Expressió artística