3a sessió del taller de booktrailer a 4t d’ESO

El 8 de gener l’alumnat de 4t d’ESO va poder gaudir de la 3a sessió del taller de booktrailers, impartit pel Carles Alcoy. El formador els va explicar aspectes importants sobre la imatge i la gravació, que hauran de tenir en compte a l’hora de filmar el seu booktrailer. Va comentar els storyboard que havien creat els alumnes: encerts i errors. El va suggerir que l’storyboard ha de contenir continguts narratius i tècnics, referències a la llum, a la direcció de la llum, al so, a les pistes de veu, a la música, al moviment de la càmera, al tipus de pla; han d’afegir tot el que afecta a l’escena… Si hi ha una pantalla negra, ha de tenir una explicació.  A la postproducció hauran de tenir en compte l’edició del vídeo, el format, els crèdits… Els va aconsellar gravar en diverses càmeres.

Va explicar i comentar els elements contextuals: espai, llum, so, acció, pla… I els elements textuals: síntesi, anàlisi i narració.

Van visualitzar fragments de la pel·lícula Blade Runner (1982) com a exemple de com la llum és narrativament important. La llum és indirecta, fruit dels anuncis de neó que hi ha al carrer.

La película d’Apocalypse Now (1979) cada cop és més fosca perquè és un viatge cap a la bogeria. El tràiler va de la llum a la foscor. 

L’storyboard no és necessari que sigui un resum del llibre. Es pot explicar desordenadament. Ha de generar desconcert. Pot no contenir text.

Els va mostrar tràilers de pel·lícules com Avengers: Endgame i la direferència entre el tràiler americà i l’espanyol:

https://www.youtube.com/watch?v=UQ3bqYKnyhM

També visionaren l’entrevista a Steven Spielberg en què explica quan i com va conèixer el director John Ford, el qual li donà consells sobre la importància de decidir on posar l’horitzó en un fotograma. Segons on està l’horitzó canvia el significat i el propòsit del director. 

Van veure fragments d’altres pel·lícules: El tercer hombre i Ciudadano Kane.

Cal trencar la narrativa, el booktrailer ha de ser més seqüencial. La imatge explica, té un valor narratiu, i han d’aprendre a comunicar el que volen destacar al receptor del seu vídeo i del llibre escollit. I sobretot s’ho han de passar bé, han de gravar idees sorprenents, han de ser originals… cal que depertin l’angoixa, l’interès en l’espectador. Han de filmar diàlegs, han d’actuar, actuar costa molt, però el jurat ho valora positivament. 

Al booktrailer no cal fer un resum del llibre, han de despertar en el futur lector les ganes de llegir-lo, han de destacar del llibre allò més significatiu i crear expectació, intriga i interès.

Per a la propera sessió, que tindrà lloc el 8 de febrer, han de gravar el booktrailer. 

A continuació, podeu llegir els comentaris d’alguns alumnes que van assistir al taller:

“Ha sido interesante saber todo lo que se tiene que incluir en un storyboard y, de esta manera, poder mejorar el nuestro.” M. C. M. 

“Interessant com sempre, i m’agrada molt perquè abans mai havíem fet aquest tipus d’activitats.” A. G. G. 

“Esta tercera sesión me ha parecido muy interesante, ya que hemos profundizado en algunos temas como la importancia de la dirección de la luz, el movimiento de la cámara, etc.” G. T. 

“La verdad es que me ha parecido una clase magnífica, nos han enseñado cosas nuevas sobre la distinción de la colocación del horizonte y fue una clase de valores y enseñanzas normalmente necesarias en la vida cotidiana.” J. P. C. C. 

“La 3ª sesión del taller de Booktrailer me ha parecido bastante interesante y a la vez divertida, y ha sido fácil entender lo que se explicaba.” P. E. A. 

“Molt interessant aquesta sessió, una pena que només en quedi una.” M. G. B.

“La clase de nuevo fue entretenida, el profesor explicaba muy bien mediante los videos y ejemplos que ponía.” E. J. V.

“Ha estado muy entretenida y dinámica la clase, ya que explicaba mediante videos e imágenes y nos ponía a nosotros de ejemplo para que lo entendiéramos perfectamente.” P. L. S. 

“La tercera sesión del booktrailer fue muy bien, nos ayudó a entender qué se tenía que hacer en el Storyboard y nos ayudó a mejorarlo, aparte nos ha enseñado los diferentes ángulos para grabar los video y así poder tener los mejores booktrailers.” N. M. E. 

“Totalmente espectacular, muy interesante y didáctica. “ C. B. B. 

“La tercera sesión de booktrailer nos ha enseñado la importancia en la colocación de las luces, la cámara y los efectos como la lluvia o el tipo de luz.” M. G. F. 

“Este taller me ha parecido muy interesante porque Carles nos ha hecho ponernos en la situación de un director de cine y nos ha explicado la base sobre cómo hay que pensar para ser uno bueno y los elementos que hay que tener en cuenta, qué podemos usar para mejorar nuestro storyboard, como la luz, el plano, el sonido…También nos ha puesto ejemplos de películas bastante interesantes para poder fijarnos en estos elementos.” S. P. S. 

“Personalmente pienso que ha sido en la que más he aprendido ya que fue después de hacer el storyboard y Carles me ayudó a mejorarlo dándome consejos, además estuve muy atenta y la parte de los robots me impactó bastante. Mejoramos cosas como la importancia de la luz, de los diferentes planos…” N. P. P. 

“Este taller me ha parecido muy interesante, ha sido muy entretenido, me encantó la dinámica de que nos explicara los tipos de plano, la iluminación con los tráilers que nos puso.” A. T. T.

“La sesión del taller de booktrailer ha sido muy interesante y también hemos aprendido muchas cosas nuevas para nuestro proyecto.” P. T. 

“La sesión del booktrailer me ha parecido muy interesante y lo que va enseñando en clase me genera más ideas para nuestro proyecto.” M. T. D.