Taller Sssplau

L’alumnat de 4t d’ESO B vam realitzar el passat  21 d’abril un taller que tenia com a objectiu donar a conèixer a l’alumnat més informació sobre els fonaments de l’acústica, el so i el soroll a més de la reverberació, el confort i la contaminació acústica. Va ser un taller amb una durada d’una hora i quaranta-cinc minuts dins de l’aula del grup de classe. Per a realitzar aquesta activitat, va venir la Ivana Rossell, tècnica especialista en acústica. Al llarg del taller es va ensenyar què és un so, com es mesura i què és la contaminació acústica, i per tal de fer-lo més entretingut i més interactiu, la Ivana va mostrar amb ajuda d’un diapasó i diversos medis, com es propaga el so per l’espai. Al llarg de la xerrada es van anar mostrant diversos vídeos explicatius fent-ho més interactiu.

 Després de l’explicació teòrica es va fer un petit debat on es va discutir com era la reverberació  i la qualitat del so dins del nostre institut. Just després, l’alumnat vàrem  comprovar les nostres hipòtesi i idees que teníem sobre l’acústica dins de l’institut mitjançant la mesura de la reverberació. Les mesures es van prendre dins de l’aula per a comprovar si eren correctes els seus nivells a l’hora de donar classe, i al passadís, on generalment hi ha molt de soroll. El procés es va fer amb els participants en silenci mentre s’explotava un globus amb una agulla.

 Els resultats van ser sorprenents, doncs els nivells de reverberació dins de l’aula eren superiors als recomanats (0,5 s recomanats i es va mesurar 1 s)  tot i tenir un fals sostre. Això pot ser degut a gran alçada de les parets i del sostre. Tot i que les mesures són superiors, no és tan alta com per a arribar a ser molt molest. En canvi, al passadís els nivells de reverberació eren molt més alts, fent que qualsevol petit soroll quedi molt amplificat. Per tal de millorar l’acústica dins de l’institut, es va recomanar tractar els passadissos de manera que fossin més aïllants.

 

Mireia Barrera

Aquí teniu algunes fotos del Taller Sssplau.