L’alumnat de 1r d’ESO visita la fageda de Santa Fe al Montseny

El dia s’aixeca ennuvolat al barri de Les Corts però són núvols baixos, i en començar a pujar les costes del massís del Montseny han desaparegut. I així, a Santa Fe, una vall situada en el cor del Montseny a 1000 metres d’altura, llueix un sol magnífic. És la primera sortida de la promoció de 1r ESO del curs 2020-21. I l’elecció del lloc ha estat molt encertada. El Montseny és un paratge indescriptible, i per això ja fa temps va ser declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Té una diversitat biològica increïble que es pot veure en el canvi d’estatges de vegetació que hom pot observar en sortir de Sant Celoni en direcció a Santa Fe, començant pel bosc d’alzina surera, continuant per l’alzinar i la roureda, i finalment acabant en la fageda i l’avetosa.

A finals del mes de març el bosc de faig encara no ha esclatat amb l’inici de la primavera. El paisatge està dominat pels troncs platejats dels faigs i els colors marrons de la fullaraca. I entremig destaquen els boixos grèvols que amb les seves llavors vermelles gaudeixen de total protecció per la explotació que han rebut durant molts anys en les festes de nadal.

Una inspecció detallada del sòl ens permet veure les llavors de faig que estan germinant i treuen els seus cotilèdons, sargantanes pirinenques que aprofiten la calor de la primavera a la recerca d’insectes per menjar, el cant de les mallerengues invisibles, i l’activitat esbojarrada dels gripaus comuns que comencen els acoblaments primaverals per posar els ous en punts d’aigua tranquils. Hem alliberat una parella de gripaus que havien caigut en un desaigua, i això ens ha permès observar-los amb atenció. Els amfibis comencen la reproducció amb acoblaments molt peculiars anomenats amplexus. Els mascles, sovint més petits que les femelles, les abracen per les aixelles i ajuden a treure els òvuls al temps que els fecunden amb els espermatozoides. El gripau comú, el més gran dels nostres amfibis, és verdós, ple de berrugues i uns ulls vermells preciosos. Hem alliberat aquesta parella i si d’aquí uns dies tornem a pujar al Montseny veurem en el riu més proper, nombrosos capgrossos resultat de la seva reproducció.

Una visita fantàstica a un indret fantàstic. El Montseny sempre ens dona sorpreses. Seguim protegint-lo.