Els dragonets ja es deixen veure per les parets de l’institut

Una de les millors demostracions que ja comença a fer calor a Barcelona és quan veiem dragonets per les parets de l’institut. El dragó comú Tarentola mauritanica és un rèptil que s’agafa amb molta traça per superfícies verticals i planes gràcies a les làmines que hi ha en el revers dels seus dits. Com tots els rèptils, és una espècie ectoterma, és a dir, obté el calor corporal prenent el sol o en contacte amb superfícies calentes, i per això a l’hivern no el veiem mai. O potser sí ! Enguany està essent un hivern estrany perquè hem passat d’un fred extrem al gener a un dels mesos de febrer més càlids mai registrats. Això fa tornar boig a moltes espècies que comencen a florir, a migrar grans distàncies o a sortir dels seus amagatalls calents abans d’hora. Els models d’escalfament global ens diuen que durant els propers anys passarem per canvis sobtats i situacions meteorològiques extremes. Animals com els dragons hauran d’adaptar-se a les noves situacions canviants.

De moment, aquest de la paret que vam trobar el divendres 26 de febrer en el pati de pedra de l’institut, ha perdut la cua conseqüència d’una trobada amb un potencial depredador. Molts rèptils, davant la inesperada presència d’un animal que se’ls vol menjar, deixen anar la cua que, en moure’s autònomament i amb rapidesa, enganyen el seu depredador i això els permet fugir. Poc a poc, el dragonet aconsegueix regenerar la cua a base de menjar i menjar.

I parlant de menjar ! Hi ha la creença que els dragons mengen roba perquè sovint apareixen dintre dels armaris de les cases de molts pobles. Per això, molta gent mata aquests animals completament inofensius. Però això és totalment fals ! Els dragons només mengen insectes vius, entre d’altres, les arnes que viuen en els armaris menjant els llençols i altres peces de roba. Ja ho sabeu, els dragons ajuden a limitar la presència d’insectes i entre altres, són habitants familiars de les nits d’estiu a la terrassa, sempre prop dels llums del sostre, caçant tots les mosquits que volen davant a prop.

Exemplar de dragó comú vist el 26 de febrer a l’institut.                                                      Dragó de l’illa de Socotra, Yemen.