Taller de criptografia. Us hi atreviu?

Fotografies: Departament de Matemàtiques

Segur que hem sentit parlar de la criptografia. Però, sabem què és?

Tradicionalment, es considera que és l’estudi de les formes de convertir informació des de la seva forma original cap a un codi incomprensible, de manera que sigui realment indesxifrable pels qui no coneguin aquesta tècnica. Actualment, la criptografia utilitza disciplines com les matemàtiques, la informàtica i l’electrotècnia.

I parlant de les matemàtiques, des del Departament de Matemàtiques del nostre centre es va organitzar una xerrada molt interessant sobre criptografia i màquines Enigma pel dia 15 de febrer i un taller de criptografia pel 22 de febrer, dirigits a l’alumnat de 1r de Batxillerat, tant Científic i Tecnològic com el Batxillerat Social.

La xerrada la va impartir un autèntic especialista i apassionat de la criptografia, el senyor Óscar Font que, gràcies a tenir bons contactes amb el món del col·leccionisme, va poder adquirir una màquina ENIGMA original:

 

El nostre alumnat va tenir l’oportunitat d’aprendre els diferents sistemes criptogràfics que s’han desenvolupat al llarg de la història i després posar-los en pràctica en el taller, on van desxifrar missatges amb diferents sistemes criptogràfics:

També, amb molta expectació, van poder d’admirar una màquina Enigma original i conèixer, de primera mà, el seu funcionament i, igual que els serveis d’espionatge durant la Segona Guerra Mundial, l’alumnat de Batxillerat es van convertir durant el taller en autèntics experts en encriptar i desencriptar missatges secrets, com aquest:

Des del 2011 l’Óscar Font fa classes a escoles i instituts i, actualment, és un expert en criptografia que fa xerrades i tallers arreu del món.

La màquina Enigma, també anomenada màquina de rotors, va ser patentada el 1918. Des d’aleshores, s’ha utilitzat per xifrar i desxifrar missatges. Algunes aplicacions actuals de la criptografia inclouen els caixers automàtics, les contrasenyes  o el comerç electrònic.

Us hi atreviu?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>