Tarragona dels romans, no del diable

Aqüeducte de les Ferreres o Pont del Diable - Tarragona TurismeEl passat divendres 25 de novembre l’alumnat que cursa les matèries de Llatí i Grec tant de 1r com de 2n Batxillerat va realitzar una visita a la ciutat romana de Tarragona. Aquesta sortida, un clàssic al nostre departament, té la intenció que l’alumnat pugui veure amb els seus propis ulls allò que ha d’estudiar per a les proves d’accés a la universitat, tal com estableix el temari de la matèria de Llatí. 

Amb la inestimable ajuda de Roc Escala, professor emèrit del nostre centre, vam començar la nostra visita a l’aqüeducte de les Ferreres.  Malauradament, el vam haver de contemplar de lluny, ja que el camí d’accés estava tallat per obres. En Roc va aprofitar per fer-los reflexionar sobre el fet que també es conegui aquest aqüeducte com a “Pont del Diable”. La denominació mostrava l’aclaparament de la població per la magnífica obra construïda, que ja no recordava que havia estat una creació romana. A falta d’aquest coneixement, els habitants de la zona van atribuir al diable una obra d’enginyeria tan miraculosa que no podia ser de cap manera obra humana.

Tarragona - WikipediaTarragona, que va néixer com un campament establert pels germans Escipió arran de la Segona Guerra Púnica, ens recorda a través de les seves magnífiques muralles, els diferents edificis dedicats al lleure – un teatre, un circ, un amfiteatre vora del mar – i els dedicats a les activitats comercials i polítiques – com ara, els dos fòrums que s’hi van construir perquè, a més, era capital de província romana – la importància que els romans li van concedir a aquesta colònia. Visitar Tarragona és visitar-nos a nosaltres mateixos, per no oblidar d’on venim, per sempre recordar qui som. 

És fonamental – i el nostre deure transmetre-ho així a les generacions d’estudiants que passen per les nostres classes – fer recordar allò que els romans ens han deixat com a herència, per tal que no ens passi que acabem donant l’autoria al diable de coses que, en realitat, sempre han estat i seran nostres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>