Taller de còniques a la classe de matemàtiques de 4t ESO

Fa uns dies, a la classe de matemàtiques de 4t ESO a l’institut, vam fer un taller de còniques. Les còniques són unes corbes que apareixen en moltes situacions de la vida quotidiana, i també en molts àmbits de la ciència. Són aquestes: la circumferència, l’el·lipse, la paràbola i la hipèrbola. Aquestes corbes tenen un origen comú, i és que sorgeixen de diferents talls que fem a un con, i d’aquí en prové el nom.

Durant el taller, primer les vam retallar i identificar, després vam descobrir com s’obtenen a partir d’un con, i finalment vam veure com es podia dibuixar una el·lipse al pati de l’institut a partir dels seus focus, ja que la suma de les distàncies de tots els punts de l’el·lipse als dos focus és la mateixa. Aquest mètode és el que fan servir els jardiners per dibuixar parterres de flors en un terreny, i introdueix un concepte matemàtic nou que s’anomena “lloc geomètric”.

Durant la mateixa setmana que vam fer el taller de còniques, també hi havia programats altres tallers de matemàtiques: un sobre cintes de Möbius en què retallant tires de paper obteníem resultats sorprenents i inesperats, un altre sobre la demostració del teorema de Pitàgoras, i encara un més sobre mesura de volums en cilindres que també ens va sorprendre molt.

Tots aquests tallers van ser preparats i implementats pel professorat del departament de Matemàtiques durant la setmana de la ciència a l’institut. En podeu veure fotos i algun vídeo clicant AQUÍ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>