Participa i escull el neologisme de l’any 2020!

Com ja és tradició a finals d’any, l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) tornen a fer una crida a la ciutadania per votar el neologisme d’aquest any 2020. Enguany, aquesta iniciativa arriba ja a la setena edició i està molt marcada per la pandèmia. De les deu paraules que es proposen només una en serà l’escollida per, possiblement, ser acceptada al diccionari i, per extensió, esdevenir normativa dins la llengua catalana. Els mots que competeixen per assolir aquesta condició són traçabilitat, desconfinament, grup bombolla, mascareta, conspiranoic, coronavirus, desescalada, infodèmia, teletreballar i videotrucada.

Com bé sabeu, els neologismes són paraules noves que les llengües adopten quan sorgeix una nova realitat a denominar. Molt sovint són paraules manllevades -agafades en préstec- d’altres idiomes, tot i que no sempre és així. Actualment solen provenir de l’anglès, ja que és la llengua de comunicació global; en són exemples crush, random, selfie, LOL o spam. 

Quan un neologisme fa molt de temps que s’empra en una llengua pot patir un procés d’adaptació a la llengua d’acollida (de parking a pàrquing o de football a futbol) i es pot discutir la seva entrada al diccionari i la normativa. De fet, moltes de les paraules que existeixen en la majoria de llengües, en un moment, van ser manlleus provinents d’un altre idioma. En català, per exemple, podríem destacar albercoc o matalàs de l’àrab, bravo o piano de l’italià, menú o bitllet del francès, o borratxo i taquilla del castellà.  

Així que si vols dir la teva en aquesta votació del neologisme de l’any 2020 només cal que omplis l’enllaç del formulari de Google oficial elaborat per l’Institut d’Estudis Catalans i l’UPF. El període de votació ha començat el dia 3 de desembre i acaba el dia 20. El dia següent, el 21 de desembre, es farà pública la paraula guanyadora.

Anima-t’hi! Qui ho sap, potser la decisió que prenguis pot determinar el futur del tractament de la informació sobre el 2020 en català!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjIKPD3Zdr5MQhDfsBx-ysPUf-A_pRqXB1rgnEn6DzljKK_A/viewform 

https://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=2931 

3 comentaris

  1. Montse

    Aquesta iniciativa em sembla molt interessant. M’ha agradat poder participar en el futur de la meva llengua.

  2. Miquel

    Ja ho he fet. M’ha costat de decidir-me ja que hi ha quatre paraules que hagués selecccionat perquè des de fa mesos que les sento repetidament cada dia, però només en pots seleccionar una. Quina és? Pista: la portem sempre a sobre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>