Sortida a la DRAGA (Banyoles)

Divendres 24 de novembre, els alumnes de 1r d’ESO van realitzar una sortida a la DRAGA, jaciment neolític de Banyoles amb un caire únic i particular pel que fa a la conservació de la fusta. Aquesta sortida va estar organitzada pel departament de ciències socials.

La Draga és un jaciment arqueològic considerat un dels més antics assentaments agricultors i ramaders del nord-est peninsular. Està ubicat al municipi de Banyoles, a uns 40 quilòmetres de la costa mediterrània i a una quarantena de quilòmetres al sud dels Pirineus. Va ser descobert l’any 1990 i des de llavors s’ha seguit excavant de manera continuada.

Actualment els treballs, els duen a terme el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Museu Arqueològic de Catalunya (MAC) i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC).

El llac, d’origen càrstic, s’abasteix d’aigües subterrànies i, originàriament, era drenat en la seva riba oriental per un petit riu, l’actual Terri, afluent del Ter. Aquest riu, en la seva sortida del llac, va haver de crear una zona d’aiguamolls, a la riba nord de la qual es troba la zona de la Draga, que durant l’ocupació neolítica tenia la forma d’una península que s’endinsava cap al llac, amb un pendent suau i continuat, d’est a oest i de nord a sud. A partir de les prospeccions, podem suposar una extensió aproximada de l’ocupació d’uns 8.000 m².La situació en una zona amb humitat permanent, actualment coberta de manera parcial per les aigües del llac, ha propiciat una extraordinària conservació de les restes orgàniques sobre materials vegetals, des de les restes de les cabanes fins als estris realitzats en materials vegetals com arcs, falçs, mànecs d’aixes, cordes, recipients de fusta, pals cavadors, cullerots i cistells, entre d’altres. Aquest fet fa que la Draga sigui un dels jaciments cabdals per a estudiar el neolític a Europa.En la imatge, hi teniu l’enllaç a l’àlbum de fotos de la jornada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>