Pla de Pastoral

Mitjançant l’acció de pastoral pretenem educar en valors humans i cristians per tal d’ajudar els alumnes a desenvolupar llur personalitat, oferir una educació cristiana en amor a Déu i al proïsme d’acord amb el carisma del nostre fundador Francesc Palau i Quer.

El principal objectiu de la pastoral educativa del nostre centre és animar un projecte evangelitzador que integri tota la nostra tasca al centre (acadèmica, social, festiva, cultural i religiosa) amb la finalitat de formar persones de manera integral en totes les seves dimensions, tot enfortint la capacitat de les persones de mirar en el seu interior per descobrir tot el seu potencial (respecte a un mateix, autoestima, esperit crític, autonomia personal, riquesa interior…). A més a més, eduquem en la tolerància, l’amistat, el treball cooperatiu, l’acollida, el respecte als demés i la solidaritat, ja que cadascú forma part d’una comunitat i ha de ser capaç d’entendre allò transcendent, buscant respostes des d’una mirada cristiana.

Sota aquest lema es desenvoluparà i motivarà una Escola en Pastoral durant el curs des de l’espiritualitat palautiana, i s’integrarà en tots els àmbits educatius. Tot fent cada matí uns moments de pregària, reflexió i silenci. Tanmateix, motivem l’alumnat per tal que conegui la vida del Pare Palau mitjançant treballs (literaris, d’educació visual i plàstica,…) i a més a més fomentem la solidaritat amb els més pobres i marginats mitjançant campanyes escolars com Campanya del Compartir i col·laborant amb l’ONG Educas amb aportacions mensuals.

 

Esmorzars Solidaris

Tot l’alumnat s’involucra i participa activament en la realització dels esmorzars solidaris, sobretot l’alumnat de secundària que és qui el prepara. Amb tot el que es recull mitjançant unes petites aportacions de forma voluntària, es destina a la ONG Educas.

Educas és una Organització No Governamental (ONG) sense ànim de lucre, vinculada a la Congregació de les Carmelites Missioneres Teresianes. Educas són les sigles que engloben educació, alimentació i sanitat.

Des del 1985 les Germanes Carmelites treballen en un centre de salut de Gikore, situat al sud de Ruanda, en el districte de Gisagara, realitzant campanyes de prevenció que ajuden a detectar malalties com, per exemple, tuberculosi, sida o malalties venèries, entre d’altres i proporcionen un tractament dosificant als pacients.

Santa Teresa de Jesús

Entorn a la festivitat de Santa Teresa de Jesús, celebrem una eucaristia, en la que l’alumnat del nostre col·legi es congrega a l’Esglèsia de la Santíssima Trinitat. També, es realitzen diverses activitats entorn a la vida de Santa Teresa, com conèixer quina va ser la seva la trajectòria de la seva vida, elaborem manualitats i decorem les classes i el vestíbul i per últim compartim una tarda amb comunitat amb jocs i diversió.

Pare Palau (Setmana Palautiana)

Durant la setmana Paulatiana, celebrem un any més la tasca portada a terme pel Pare Palau com a fundador de la nostra congregació, Carmelites Missioneres Teresianes. El sacerdot Francecs Palau i Quer va ser beatificat pel papa Joan Pau II el 1988.  Al nostre col·legi treballem diverses activitats entorn a la vida del Pare Palau, realitzant auques, manualitats i compartint bons moments tots junts.

Santa Cecília

Per Santa Cecília, patrona dels músics, l’alumnat que cursa 6è d’EP i 1r d’ESO de tots els centres educatius de St. Carles de la Ràpita es concentra a la Plaça del Cóc, per celebrar plegats aquesta festivitat de la millor manera possible, cantant. Habitualment es canta el Cànon de la Pau i l’Himne de la Ràpita tots junts, tot compartint música, alegria i somriures amb tots els nostres iguals.

Convivències al Desert de les Palmes

L’alumnat de 1r i 2n d’ESO del nostre col·legi viatja fins l’alberg carmelità, el Carmelo, situat al tranquil Desert de les Palmes, a Benicàssim. Allà es gaudeix d’una enriquidora experiència d’amistat i de diversió amb alumnes del mateix curs dels col·legis de la nostra congregació: Col·legi Sagradat Cor (Amposta) i Col·legi Regina Carmeli (Paterna). I és que aquest és el principal objectiu d’aquestes trobades de germanor: una mirada cap endins per treballar la nostra interioritat i una mirada cap a fora, és a dir, una oportunitat de relacionar-se i obrir-se al do de l’amistat. Es duu a terme compartint un dia junts, participant a una animada gimcana, jugant a la pilota o senzillament conversant. Aquest aspecte de les qualitats del veritable amic s’analitza en un entretingut espai de reflexió i pregària, on hi prenen part estudiants dels tres col·legis.

Tots sabem que el temps passa volant quan t’ho estàs passant bé, i així és com va arribar el moment del comiat i ningú volia marxar. Si Déu vol, el curs que ve es podran retrobar tots novament i tornar a gaudir d’un dia tan especial com aquest.

Advent i Nadal

Durant el període d’Advent, l’alumnat del nostre centre es prepara per a la rebuda de la festivitat del Nadal.  El col·legi es vesteix amb serpentines, cascabells, estrelles i boles, tot omplint d’un ambient nadalenc les aules i el vestíbul. A més a més, l’alumnat d’Infantil i Primària elaboren manualitat o Betlems artístics fets a mà, també ens deleiten amb la cantada de nadales en català. D’altra banda, l’alumnat de Secundària canta nadales en anglès i els de primer d’ESO realitzaren la representació del pessebre vivent.

Cal afegir que els alumnes d’Infantil reben la visita del Tió amb tota la seva il·lusió i li canten mentre li donen cops de bastó, també reben la visita dels patges els quals duen alguna sorpresa dins els seus sacs.

Tanmateix, aquests dies, amb l’esperit nadalenc no ens oblidem de pensar amb els més desfavorits, fem una recolecta de dolços i turrons i a més a més, fem una recaudem fons destinats integrament per a la Marató

Celebració del dia escolar de la no violència i la pau

Ens reunim tot l’alumnat del col·legi per celebrar aquesta festivitat tant significativa. Des P3 d’infantil fins a 4t de secundària, l’alumnat decora el pati i les galeries amb làmines d’art de la Pau, deixant les empremptes, formant coloms,  escrivint missatges de Pau o penjant petits desitjos a la silueta d’un colom.

Realitzem un acte encetat amb unes paraules del nostre director recordant el significat d’aquest dia i plegats cantem cançons que reflecteixen la pau, la tolerància i el respecte a tothom. Clausurem l’acte llegint un manifest en motiu de la Pau a tot el món i ens situem a dintre de la paraula PAU i del símbol de la pau que hem dibuixat al terra del pati.

A més a més, l’alumnat de primer d’ESO es congrega amb altres alumnes de primer d’ESO dels altres centre educatius del nostre poble a la Plaça del Cóc on llegeixen el manifest i amb la recolecta de productes bàsics per als pobres elaboren un colom gegant.

Celebració del la Quaresma

La Quaresma arriba al nostre col·legi amb la celebració del dimecres de Cendra, el mossèn del poble ens recorda que és un temps litúrgic per viure’l amb alegria i amb esperit de renovació i fer un món millor. L’alumnat previament a aquesta celebració prepara, tot escrivint-ho en un paperet lila, un sincer propòsit per complir durant  aquests 40 dies que ens portaran a la Pasqua del Senyor. El vestíbul i les aules es decoren amb el camí que farem aquests dies, recordant els esdeveniments que varen succeir d’ençà molts anys i que van marcar uns dels episodis més tristos amb la crucifixió però, a la vegada esperançadors amb la ressurrecció.

Marxa Palautiana

L’alumnat de 3r i 4t d’ESO del nostre col·legi, juntament amb l’alumnat de la mateixa edat del col·legi Sagrat Cor d’Amposta participen el la Marxa Jove Palautiana. Cada any el destí varia: l’Ermita del Montsià, l’Ermita de l’Aldea, La Fontcalda, l’Ermita del Remei,… però tots tenen un tret en comú, combinen un conjunt paisatgístic amb un entorn religiós, així a la vegada compartim estones amb els nostres amb germanor i fraternitat i disfrutem del contacte amb la natura en un ambient lúdic i engrescador.

Mes de Maria
Scholas Ciudadanía

Convivències a Aitona 

En el marc de les convivències, l’alumnat de 6è d’EP del nostre col·legi comparteix un dia amb l’alumnat del Col·legi Sagrat Cor d’Amposta en un poble de la comarca del Segrià, Aitona, on va viure el Pare Palau. Entre una bona estona de jocs, rises i bona harmonia, visiten la casa on va néixer i créixer el nostre fundador, la parròquia on va ser batejat, l’esglèsia de Sant Antolí Màrtir de segle XVIII i la cova on meditava el Pare Palau.

Les Carmelites Misioneres Teresianes preveuen un pla per construir un centre de retir espiritual vinculat a la cova del Pare Palau, juntament amb l’ermita de Sant Joan de Carratalà.

Teresa Mira
Quaresma i Pasqua
Eucaristia de fi de curs