Cultura de les religions

Vivim en una societat la història i la cultura de la qual són inseparables del fet religiós. La nostra vida quotidiana està marcada per nombroses referències a aspectes religiosos: els noms dels carrers, el calendari, les celebracions, les festes populars, l’art…

Des de sempre l’home ha cercat respostes als grans interrogants que li han sorgit a la seva vida i, normalment, troben resposta en les diferents religions o sota la seva influència.

Per això, des de l’àrea de Cultura de les religions s’afavorirà que els i les alumnes coneguin una mica totes les religions ja que tenen uns valors ètics molt similars i moltes més semblances que diferències. El coneixement és respecte i riquesa que aporta noves possibilitats a l’evolució humana.

Estudiem totes les religions al llarg de la Primària. Comencem amb els aspectes fonamentals i anem afegint continguts al llarg del cursos fins a arribar a saber moltes coses de cada religió.

A CI treballem la por i els rituals, els amulets i els penjolls. També estudiem aspectes de la cultura del món (xinesa, índia, àrab, occidental) i ja comencem amb les primeres pinzellades sobre les religions monoteistes (Judaisme, Cristianisme , Islam).

A CM comencem amb els rituals religiosos antics (ball de bastons, la sardana, les ofrenes i sacrificis, els ritus funeraris…). Parlem també dels líders religiosos (els druides, els bruixots, els mags, Buda, Moisès, Jesús, Muhammad…). 

També ens endinsem en l’animisme i les beceroles del budisme. Estudiem els misteris d’Egipte parlant del cos i l’ànima i dels rituals de la mort que feien.

Ampliem una mica els continguts de les religions monoteistes parlant dels seus llibres sagrats, dels ritus d’iniciació, de Jesús de Natzaret, del paper dels monestirs a l’edat mitjana. Visitem també les pintures murals del passadís i n’expliquem el seu significat i el per què són allà.

A CS comencem amb la religió Ibera, ampliem una mica l’animisme, el budisme, l’hinduisme. Parlem de les festes, els rituals, els temples, els llibres…

Quan entrem en el Cristianisme, parlem de la reforma protestant i les seves branques, les sectes més conegudes…

Estudiem també aspectes importants de l’Islam i del Judaisme.

Ens interessem per l’ateisme i l’agnosticisme i les seves diferències.

Tot això es treballa en grups cooperatius, cercant informació, i realitzant activitats de consolidació per integrar el que hem après. 

Per poder assolir tots els conceptes utilitzem els recursos TAC, pel·lícules, dossiers, assemblees…

Entre els instruments d’avaluació es fan servir: els orals, els escrits, l’observació sistematitzada de les activitats i la revisió de les tasques realitzades per l’alumne/a.

La mestra que imparteix la Cultura de les religions és la Magdalena Moreno, mestra diplomada especialitzada en Educació Infantil, de Primària i de Ciències Religioses.