“Tu no ets guapa, perquè no portes brilli-brilli”

Aquesta és una frase que hem sentit dir a una nena de l’aula. També n’hem escoltat d’altres, com “Tu no ets tan guapa, jo tinc el cabell més llarg”, “La teva motxilla no és rosa”, “Portes roba de nen”… Frases innocents. O no? Evidentment, els infants que les van dir no n’eren conscients, però aquestes frases amaguen idees perilloses que, per molt que ens esforcem a combatre des de la família i des de l’escola, estan molt arrelades, ja que la societat, la publicitat, la televisió, el cinema, la literatura… ens graven a foc la idea de com ha de ser una nena: dolça, bonica, tranquil·la, responsable de cuidar els altres, prudent…

És important que els infants tinguin referents de persones (dones i homes) que han fet d’aquest món un lloc millor. A través de la col·lecció Petita & Gran i de les vostres aportacions, hem conegut a Ada Lovelace, Amelia Earhart, Greta Thunberg, Jane Austen, Jane Goodall…

Llegint la història de Martin Luther King i de Harriet Tubman, hem vist com hi ha persones que tracten malament els altres per tenir la pell d’un altre color. Un motiu tan absurd com no portar brilli-brilli o la motxilla rosa… Però es fan servir moltes altres excuses per no tractar bé les persones, així que és importantíssim educar en el respecte a la diferència. Pensant a tractar aquests temes, hem anat a la biblioteca i ens hem carregat de llibres que ens poden ajudar a entendre la importància de respectar tothom, d’entendre que totes les persones som diferents i precioses i que justament això és el que fa que el món sigui un lloc interessant. Seguim l’aventura! Us anirem explicant com va.

Per acabar, us comparteixo un parell de vídeos que m’han semblat interessants (són en anglès). En el primer, vesteixen amb robes “de nen” a les nenes i al revés i demanen a adults que no coneixen els infants que juguin amb ells/es amb les joguines que es troben (cotxes, nines, bicis…). Ja us podeu imaginar per on va la cosa…

El segon és un experiment en el qual infants reaccionen a la bretxa salarial. Sembla que podem tenir esperança en què aquesta generació ho sabrà fer millor que nosaltres!

1 comentari

  1. Lluna

    Gràcies! M’agrada saber que cuideu aquest tema, perquè és un temazo! I costa, perquè la inèrcia és molt forta. Tot i que siguis sensible, llegit i atent a aquestes qüestions, costa. Nosaltres a casa tenim nena i nen i ens trobem amb situacions complicades. Q ara no sembla q ho siguin però q apunten un futur, ara sí, complicat i injust, per totes bandes. Merci!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>