Kansas/Canet student exchange program Oops!…We Did It Again!

Our students are back after living an extraordinary experience in Lyons, Kansas. It was the second time our school took part in this program.

They were hosted at the City Hall by the Mayor, “became” firefighters for a morning, went to school

with their American fellow students, visited Cosmosphere, a space museum and STEM education center in Hutchinson, went to a real Prom festival and took part in other unforgettable activities. A life-changing experience, all in all…

Jo tinc la brúixola al cap!

A l’hora de migrar no n’hi ha prou amb 5 sentits!

Molts animals memoritzen el planisferi celeste o saben guiar-se pel Sol, però que passa quan està ennuvolat? O el dia es fa més llarg o més curt? Llavors cal espavilar-se d’una altra manera si vols continuar! Hi ha moltes de maneres de guiar-se: per les olors, pel so, etc. Fins i tot el magnetisme terrestre!

La Terra funciona com un imant gegant i moltes espècies (sobretot animals migratoris), tenen una espècie de brúixola magnètica, capaç de detectar els pols magnètics terrestres i fer-se un mapa mental d’on són. Això ho van demostrar els científics Friedrich W. Merkel i Wolfgang Wiltschko tancant un grup de pit-roigs en gàbies rodejats de bobines elèctriques. Si les bobines canviaven el pol nord magnètic de direcció, els pit-roigs canviaven de ruta. Encara és un misteri com s’ho fan per detectar el camp magnètic terrestre. La teoria més acceptada és la que la magnetita que alguns animals migratoris tenen a les neurones els ajuda a detectar les ones magnètiques. Però hi ha diverses teories.

Encara que ens costi tant de descobrir com s’ho fan, això no és tan estrany. Hi ha un munt d’espècies que utilitzen la brúixola magnètica, com ara les aus, les balenes, salamandres, rat-penats, tortugues, etc. De fet, sembla que som una de les poques espècies que no ho tenen!

La increïble erupció del volcà Hunga Tonga

El dissabte 15 de gener el volcà submarí Hunga Tonga – Hunga Ha’apai, situat uns 65 quilòmetres al nord de la capital de Tonga (Polinèsia), va entrar en erupció amb una explosió molt violenta que va originar una columna de fum de més de 30 km d’alçada.
En comparació amb d’altres erupcions ocorregudes els darrers anys, es tracta d’una erupció molt destacada degut a diversos aspectes:
– Ha provocat la desaparició de la illa central de l’arxipèlag, creada per una erupció del mateix volcà entre finals de l’any 2014 i principis del 2015.
– Ha estat l’erupció volcànica més explosiva del segle XXI. Aquest tipus d’explosions ocorren una vegada cada milers d’anys. De fet, l’explosió i la columna de gasos generada, d’uns 30 km d’alçada, va ser captada des de l’espai per diversos satèl·lits d’observació que es trobaven propers a la zona. Perquè ens fem una idea, l’altura màxima de la columna del volcà de La Palma va arribar només als 8 km.

 This satellite image released by NICT, shows the Pacific nation of Tonga Saturday, Jan. 15, 2022. (NICT via AP)

 

      • La quantitat de diòxid de sofre que va expulsar la detonació del 15 de gener va ser de 450.000 tones en pocs minuts, l’equivalent a la quantitat expulsada pel volcà de La Palma en 85 dies.
      • L’ona de pressió atmosfèrica s’ha sentit a tot el planeta, inclús al nord d’Àfrica, el punt diametralment oposat (l’antípoda).
      • El so de la detonació es va escoltar a més de 800 km de distància de Tonga, per exemple a les illes Fiji.
      • Poc després de l’explosió, es va produir una alerta de tsunami a les illes properes: Fiji, Nova Zelanda i Austràlia. Inclús a costes banyades pel Pacífic i tan allunyades com la costa oest dels EUA, Perú i Xile.
      • Les erupcions vocàniques provoquen molts llamps pel fregament dels fragments de roca alliberats. A la zona es van detectar 400.000 llamps en una sola hora, molts més que els produïts en l’erupció de La Palma al llarg de 85 dies.

Serà molt interessant seguir els efectes d’aquesta erupció els propers dies. De nou, la Terra ens meravella mostrant-nos la seva força brutal i imponent.

Descobreixen un planeta que el seu any dura 16 hores

El 13 de maig del 2020, el satèl·lit TESS de la NASA, dedicat a la recerca d’exoplanetes, va començar a observar TOI-2109, una estrella ubicada a la part sud de la constel·lació d’Hèrcules, a uns 855 anys llum de la Terra. Gràcies als trànsits -caigudes periòdiques a la llum de l’estrella que indiquen que un objecte passa per davant- observats per TESS i el seguiment de diversos telescopis terrestres, els astrònoms van confirmar l’existència d’un planeta, designat TOI2109b, l’òrbita del qual dura aproximadament 16 hores.

«Ens vam adonar que teníem una cosa molt interessant i relativament estranya», diu Avi Shporer, de l’Institut Kavli d’Astrofísica i Investigació Espacial del MIT. Però aquest planeta, que és cinc vegades més gran que el nostre Júpiter, no durarà gaire. Cau en espiral cap a la seva estrella, un 50 % més gran en mida i massa en comparació del nostre Sol, a una velocitat de 10 a 750 mil·lisegons per any, més ràpid que qualsevol Júpiter calent observat fins ara. És el que s’anomena un procés de ‘desintegració orbital’

Les futures observacions de TOI2109b també poden revelar pistes sobre com aquests sistemes vertiginosos arriben a existir en primer lloc. «Des del començament de la ciència exoplanetària, els Júpiter calents han estat vistos com a bestioles estranyes», recorda Shporer. «Com és que un planeta tan massiu i gran com Júpiter arriba a una òrbita que només dura uns quants dies? Caldrà seguir investigant».

 

Font utilitzada: ABC ciencia

El volcà de la Palma

El volcà de Cumbre Vieja, a La Palma.
El volcà de Cumbre Vieja, a La Palma EFE Miguel Calero Racc 1

Avui, 29 de novembre de 2021, ja fa més de dos mesos que va començar l’erupció del volcà de l’illa de la Palma, a les illes Canàries. L’erupció es va iniciar el 19 de setembre al paratge de Cabeza de Vaca, lloc proper a la localitat de El Paraíso del municipi de El Paso, encara que s’ha popularitzat el nom del parc natural on es troba: Cumbre Vieja. És la primera erupció terrestre a l’illa desde la de volcà Teneguía, l’octubre de 1971. La més recent a l’arxipèlag va ser l’erupció submarina de El Hierro, l’any 2011.

Les illes Canàries formen un arxipèlag de set illes principals i diverses de petites. Es troben a uns 100 km del litoral del Sahara, dins la placa africana. Tenen un origen volcànic, s’han format per acció constructiva de l’activitat volcànica a l’oceà quan el magma, procedent de l’interior de la Terra, ascendeix per fractures o esquerdes de l’escorça oceànica i s’acumula fins a arribar al nivell de la superfície del mar. Les illes més antigues són Fuerteventura i Lanzarote i les més joves són les occidentals, La Palma i el Hierro. Hi ha diverses teories que expliquen la formació de les illes, tot i que la més acceptada és la dinàmica de punt calent o hot spot.

L’erupció ha tingut múltiples episodis, alguns de tipus estrombolìà i d’altres de tipus hawaià. Es van donar terratrèmols previs a l’erupció i s’han anat repetint durant l’activitat volcànica.

Les afectacions a la vida normal de l’illa han estat múltiples, malgrat que afortunadament no s’han de lamentar víctimes mortals. S’han destruït més de 1000 hectàrees de terreny i 1400 habitatges. Algunes persones han perdut la seva llar amb totes les seves pertinences, d’altres han hagut de marxar de casa seva diverses vegades o han estat confinades en el moment en què les colades de lava han arribat al mar, per l’emissió de gasos tòxics.

La connexió entre els diferents punts de l’illa ara és més complicada, ja que han quedat tallades diverses carreteres i camins. Els cultius de bananes també han estat afectats, bona part de la collita s’ha malmès i es tem per la producció dels propers anys. En alguns casos s’ha fet malbé el sistema de rec dels camps. Per aquest motiu, el Govern Espanyol ha enviat dessaladores i vaixells cisterna a l’illa, per tal de garantir el subministrament d’aigua als camps.

Malgrat tot, l’espectacle natural de l’erupció no deixa de sorprendre i ha generat interès més enllà del món periodístic o científic. Alguns turistes interessats en fenòmens naturals han visitat La Palma per veure de primera mà aquest meravellós espectacle de la natura.

REUNIONS INFORMATIVES INICI DE CURS

Seguint el protocol establert a l’inici de curs, es convoca a les famílies a les reunions informatives de forma telemàtica a través dels següents enllaços. Al costat de cada caixa hi trobareu l’enllaç a la reunió via meet. Recordeu normes generals:

  • Entrar amb el micro silenciat i la càmera apagada, ja que sinó els àudios interfereixen i la qualitat del vídeo baixa molt.
  • Demanar torn de preguntes via xat o escriure-les en el mateix i seran contestades en els torns de preguntes corresponents.
  • En la mesura del possible, identificar-se amb el nom i cognoms als accedir per facilitar el control d’assistència.
  • La durada de la sessió s’estima que serà d’una hora aproximadament.
  • Si us ho demana, espereu a ser acceptats.
GRUP DIA HORARI  ENLLAÇ A LA REUNIÓ
1r ESO 15/09 19:30 https://meet.google.com/prp-egjp-woa
2n ESO 15/09 18:00 https://meet.google.com/ppd-dqaf-mhy
3r ESO 16/09 18:00 https://meet.google.com/fun-mfju-gtc
4t ESO 16/09 19:30 https://meet.google.com/aon-jtes-xsa
1r BAT 15/09 18:00 https://meet.google.com/jhb-kasf-ijt
2n BAT 16/09 18:00 https://meet.google.com/fie-hink-mpd

DOCUMENTACIÓ A PRESENTAR

DOCUMENTACIÓ A PRESENTAR

Sol·licitud de preinscripció en format pdf o bé resguard de la sol·licitud telemàtica.

Fotocòpia del llibre de família o altres documents relatius a la filiació.Si l’alumne/a està en situació d’acolliment, la resolució d’acolliment del Departament de Benestar Social i Família.

Fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant (pare, mare o tutor/a o guardador/a de fet) o de la targeta de residència on consta el NIE si es tracta de persones estrangeres.
Fotocòpia del DNI de l’alumne/a en cas que sigui major de 14 anys o tingui DNI tot i ésser menor de 14 anys.

DOCUMENTACIÓ A PRESENTAR NOMÉS PER AL CRITERI ESPECIFIC AL·LEGAT A LA SOL·LICITUD DE PREINSCRIPCIÓ :

Fotocòpia certificat de l’empresa on treballen els pares o contracte laboral (si es vol tenir en consideració en comptes del domicili familiar). 20 punts
Fotocòpia de la documentació acreditativa conforme pare o mare o tutor/a són beneficiaris de l’ajut de la renda garantida de ciutadania. 10 punts
Fotocòpia del certificat de discapacitat (de grau igual o superior al 33%) de la persona que al·legui aquesta condició, (alumne, pare, mare, germà o germana) emès pel Departament de Benestar Social i Família. 10 punts

CRITERI COMPLEMENTARI AL·LEGAT A LA SOL·LICITUD DE PREINSCRIPCIÓ :

Original i fotocòpia del carnet de família nombrosa o monoparental vigent: 15 punts

TOTA AQUESTA DOCUMENTACIÓ S’HA D’ENVIAR A a8072978@xtec.cat

Preinscripció batxillerat STEM

PREINSCRIPCIÓ BATXILLERAT STEM

Calendari de preinscripció del curs 2020-2021

Oferta de places

DATES

  • BATXILLERAT: 27 maig – 3 juny

Criteris d’admissió d’alumnat

Trobareu més informació al següent lloc web:

ESTUDIAR A CATALUNYA

  • Com fer la sol·licitud:Telemàtica?

.No cal presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre.  S’haurà d’enviar el resguard de la sol·licitud i la documentació necessària, escanejada o fotografiada, mitjançant un correu a la bústia electrònica oficial del centre demanat en primera opció.

El tràmit online es podrà fer a la pàgina: http://queestudiar.gencat.cat/ca/preinscripcio/

  • Un cop fet aquest tràmit, s’ha d’enviar el resguard de la sol·Iicitud i la documentació per correu electrònic a l’adreça a8072978@xtec.cat. 

  • Un cop ens arribi el vostre correu us confirmarem la correcta recepció de la documentació.

 

ATENCIÓ TELEFÒNICA: de 10:00 h a 13:30 h al telèfon: 937942017