El volcà de la Palma

El volcà de Cumbre Vieja, a La Palma.
El volcà de Cumbre Vieja, a La Palma EFE Miguel Calero Racc 1

Avui, 29 de novembre de 2021, ja fa més de dos mesos que va començar l’erupció del volcà de l’illa de la Palma, a les illes Canàries. L’erupció es va iniciar el 19 de setembre al paratge de Cabeza de Vaca, lloc proper a la localitat de El Paraíso del municipi de El Paso, encara que s’ha popularitzat el nom del parc natural on es troba: Cumbre Vieja. És la primera erupció terrestre a l’illa desde la de volcà Teneguía, l’octubre de 1971. La més recent a l’arxipèlag va ser l’erupció submarina de El Hierro, l’any 2011.

Les illes Canàries formen un arxipèlag de set illes principals i diverses de petites. Es troben a uns 100 km del litoral del Sahara, dins la placa africana. Tenen un origen volcànic, s’han format per acció constructiva de l’activitat volcànica a l’oceà quan el magma, procedent de l’interior de la Terra, ascendeix per fractures o esquerdes de l’escorça oceànica i s’acumula fins a arribar al nivell de la superfície del mar. Les illes més antigues són Fuerteventura i Lanzarote i les més joves són les occidentals, La Palma i el Hierro. Hi ha diverses teories que expliquen la formació de les illes, tot i que la més acceptada és la dinàmica de punt calent o hot spot.

L’erupció ha tingut múltiples episodis, alguns de tipus estrombolìà i d’altres de tipus hawaià. Es van donar terratrèmols previs a l’erupció i s’han anat repetint durant l’activitat volcànica.

Les afectacions a la vida normal de l’illa han estat múltiples, malgrat que afortunadament no s’han de lamentar víctimes mortals. S’han destruït més de 1000 hectàrees de terreny i 1400 habitatges. Algunes persones han perdut la seva llar amb totes les seves pertinences, d’altres han hagut de marxar de casa seva diverses vegades o han estat confinades en el moment en què les colades de lava han arribat al mar, per l’emissió de gasos tòxics.

La connexió entre els diferents punts de l’illa ara és més complicada, ja que han quedat tallades diverses carreteres i camins. Els cultius de bananes també han estat afectats, bona part de la collita s’ha malmès i es tem per la producció dels propers anys. En alguns casos s’ha fet malbé el sistema de rec dels camps. Per aquest motiu, el Govern Espanyol ha enviat dessaladores i vaixells cisterna a l’illa, per tal de garantir el subministrament d’aigua als camps.

Malgrat tot, l’espectacle natural de l’erupció no deixa de sorprendre i ha generat interès més enllà del món periodístic o científic. Alguns turistes interessats en fenòmens naturals han visitat La Palma per veure de primera mà aquest meravellós espectacle de la natura.