Descobreixen un planeta que el seu any dura 16 hores

El 13 de maig del 2020, el satèl·lit TESS de la NASA, dedicat a la recerca d’exoplanetes, va començar a observar TOI-2109, una estrella ubicada a la part sud de la constel·lació d’Hèrcules, a uns 855 anys llum de la Terra. Gràcies als trànsits -caigudes periòdiques a la llum de l’estrella que indiquen que un objecte passa per davant- observats per TESS i el seguiment de diversos telescopis terrestres, els astrònoms van confirmar l’existència d’un planeta, designat TOI2109b, l’òrbita del qual dura aproximadament 16 hores.

«Ens vam adonar que teníem una cosa molt interessant i relativament estranya», diu Avi Shporer, de l’Institut Kavli d’Astrofísica i Investigació Espacial del MIT. Però aquest planeta, que és cinc vegades més gran que el nostre Júpiter, no durarà gaire. Cau en espiral cap a la seva estrella, un 50 % més gran en mida i massa en comparació del nostre Sol, a una velocitat de 10 a 750 mil·lisegons per any, més ràpid que qualsevol Júpiter calent observat fins ara. És el que s’anomena un procés de ‘desintegració orbital’

Les futures observacions de TOI2109b també poden revelar pistes sobre com aquests sistemes vertiginosos arriben a existir en primer lloc. «Des del començament de la ciència exoplanetària, els Júpiter calents han estat vistos com a bestioles estranyes», recorda Shporer. «Com és que un planeta tan massiu i gran com Júpiter arriba a una òrbita que només dura uns quants dies? Caldrà seguir investigant».

 

Font utilitzada: ABC ciencia