Guia pràctica per a fer fills lectors, de Joan Carles Girbés

L’altre dia els professors varem assistir, com quasi cada dilluns a la tarda, a una de les nombroses sessions de formació sobre el projecte de centre Impuls a la Lectura. El formador, en Josep Vila, ens tenia preparat un regalet, com sempre. Unes vegades un joc, altres vegades una teatralització, un espai recollit per a la lectura, amb llum focal i un coixí per a la cadira, un punt de llibre… L’últim dilluns, un llibre, no pas un llibre qualsevol, la Guia pràctica per a fer fills lectors.

Aquest article va de recomanar el llibre que ens ha regalat el Josep, però abans vull aturar-me en un detall, un detall molt important: regalar un llibre! Quants llibres us han regalat en els últims anys? Quants n’heu fet present? Pareu per un moment atenció al fet de regalar un llibre. És quelcom més que regalar uns pantalons, un mòbil o un pernil. D’una banda, la intencionalitat de la persona que regala el llibre. Pot voler ensenyar, compartir, distreure, emocionar, transmetre afecte o admiració… De l’altra, el contingut del llibre que us regala. Una novel·la històrica, policíaca, d’amor, un clàssic, un assaig, un llibre tècnic, un conte, un recull de poesia… Regalar un llibre és, doncs, un doble regal. Cal, així, agrair-lo dues vegades. Sí, dues! La primera, en rebre el present, per la intenció que han posat en fer-ho. La segona vindrà més tard, però no ens n’oblidem, doncs és la més important, la que de debò val en el cas d’un llibre. Això sí, abans, cal haver-lo llegit!

guia

Ara sí, parlem d’aquest petit llibre de tan sols 62 planes però ben aprofitades…

El peu de la coberta ja ens diu el que podem esperar: “Llegir ens fa + grans”, i és que llegir millora el rendiment acadèmic dels joves i té molts beneficis en la vida quotidiana, tal i com resa a la coberta del darrera. No es tracta només de ser capaços de llegir que, afortunadament, tots en som, sinó d’estar disposats a fer-ho, saber gaudir amb la lectura, per a aprendre, per passar-s’ho bé, per divertir-nos i distreure’ns, pel pur plaer de llegir. Ser lectors habituals ens fa ser crítics i, per tant, autònoms i responsables.

El llibre ens explica els avantatges de llegir, trenca amb falsos arguments en contra i ens ensenya a contagiar el gust per la lectura, des de l’escola, però sobretot des de casa, des de l’exemple dels pares. Una lectura imprescindible on la falta de temps no és una excusa, doncs es llegeix en tan sols una horeta i escaig.

Girbés, J.C. (2008): Guia pràctica per a fer fills lectors. Llegir ens fa + grans. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. 62 p.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>