La memòria de l’escola franquista

2008-2009

La memòria de l’escola franquista

A partir d’una proposta del col·lectiu de cinema olot.doc i amb la participació de l’institut Montsacopa, es va organitzar un taller per tal de conèixer el món del documental des de diferents vessants: teòrica, tècnica, pràctica i de realització del producte final. El resultat és un documental conduït des d’olot.doc per Toni Herrero i des de l’institut per Jesús Gutiérrez.

Es tracta d’un projecte de memòria oral en el qual participen alumnes de 4t d’ESO d’aquest institut i que pretén recordar com eren les escoles durant la dictadura de Franco (de 1939 a 1975), especialment les de les primeres dècades, quan la repressió va ser més manifesta.

En el documental, quinze noies consulten diversos testimonis, la majoria d’ells avis de les mateixes alumnes, i també hi intervenen d’alguns especialistes que aporten la seva pròpia experiència. A partir de la informació aconseguida per mitjà de les entrevistes, es descobreix la metodologia de l’escola franquista, les penúries econòmiques i materials, la persecució del català, la influència de l’Esglèsia Catòlica i la por generada per l’autoritat del mestres.

Aquest documental és una lliçó de vida, de la vida que va tocar patir als nostres avis i àvies, que són els garants d’una memòria que no s’hauria de perdre mai.

Enllaç al documental: http://vimeo.com/11401561

Coordinació i direcció: Jesús Gutiérrez i Toni Herrero

Alumnat: Cristina Aulinas, Núria Canal, Laura Capdevila, Ada Carmona, Macarena Domínguez, Andrea Jiménez, Beatriz Jiménez, Lorena Jiménez, Tània Mesa, Berta Lluís, Sara Nicastro, Yaiza Quiroga, Mireia Rull, Lara Trias i Sira Vidal.