Neus Català, in memoriam

Davant de la mort de l’antifeixista Neus Català (el 13 d’abril), expressem el nostre deute i reconeixement. L’Institut té vincles amb ella perquè una alumna (Júlia T.) va fer un treball de recerca de batxillerat a partir de les penúries i horrors que li va explicar sobre la guerra civil (va ser monitora de nens refugiats), i, sobretot, del viatge a l’infern que va representar la detenció pels nazis i l’ingrés al camp d’extermini de Ravensbrück. Aquí van matar més de cent mil persones, especialment dones i nens. En va ser de les poques supervivents. També va explicar les il·lusions i frustracions dels anys posteriors, a l’exili, fins a la tornada a Catalunya. El treball, de deu, va guanyar el premi comarcal al millor TdR.

Un altre lligam amb el nostre centre va ser gràcies a la professora Montserrat Vallès, perquè va adaptar la versió teatral del seu llibre “Un cel de plom”. Hi va col·laborar el professor Jaume Codina, dirigint el grup Escriure en català.

Ara, en el moment del record, agraïm a Neus Català el seu compromís, la lliçó de vida (103 anys), i el seu testimoniatge.