ERASMUS+K121 VET. CURS 2021/22 VIVÈNCIES D’ESTADES D’ALUMNAT DE CFGM

CURS 2021/22 VIVÈNCIES D’ESTADES D’ALUMNAT DE CFGM de SERVEIS DE RESTAURACIÓ I CUINA I GASTRONOMIA.

Un dels objectius de l’Institut EHTB és fomentar que el nostre alumnat pugui realitzar part de la formació en centres de treball (FCT) en empreses o institucions dels diferents països de la Unió Europea.

Les beques Erasmus + KA121 VET van dirigides a l’alumnat de Grau Mitjà que desitgi participar en una beca Erasmus+ KA121 gestionades pel nostre Centre.

Durant el curs escolar 2021/22,  10 alumnes de GM van estar seleccionats per estar 30 dies a la destinació seleccionada fent pràctiques en una empresa del sector en diferents destinacions; França, Itàlia i Portugal. Van anar acompanyats d’un professor del Centre que es va quedar durant els primers 3 dies per dur a terme amb l’alumnat activitats culturals i estar a la presentació amb les empreses.

Fem una pinzellada de les seves vivències durant la seva estada.

 

ERASMUS+ ESTADA A LYON AMB L’INSTITUT CAMPUS DES MÉTIERS DU LYCÉE FRANÇOIS RABELAIS

Quatre alumnes del CFGM de Serveis de Restauració van tenir la sort d’obtenir una Beca Erasmus+K121 a Lyon, és una ciutat de la regió de Rodano-Alpes a França, s’ubica en la unió dels rius Ródano i Saona. També és una de les ciutats més grans de tota França i on va sorgir la NOUVELLE CUISE del gran mestre PAUL BOCUSE.

Volem compartir l’experiència de les nostres alumnes a part de conèixer la ciutat i els seus voltants.:
«Com a conclusió m’agradaria començar amb la idea general del que ha representat per a mi l’Erasmus, per la qual cosa si personalment me’n donessin una altra oportunitat per poder viure aquesta increïble experiència a través de la realització d’un Erasmus, no m’ho pensaria dues vegades i tornaria a acceptar. El que m’ha aportat la vivència de l’educació i l’experiència laboral en un altre país al camp de serveis, m’ha estat realment motivadora i de gran creixement personal.

Fer això ha estat una experiència molt positiva i beneficiosa per a mi com persona jove i he après molt sobre cultura, nous costums i tasques multiculturals tan laborals com a l’hora de poder realitzar la comunicació de forma més informal i conèixer més l’entorn que envolta les diferents comunitats, en aquest cas la francesa.

Realment m’he sentit molt motivada per la meva estada a França, ja que la facilitació de l’idioma m’ha incentivat per poder interactuar de manera més activa amb el marc de persones amb qui em relacionava.

Per finalitzar, malgrat certes dificultats que han passat en les que m’he sentit motivada per lluitar pels meus interessos amb relació a la continuïtat de l’Erasmus, si em donés a triar amb relació a tornar a fer un Erasmus, acceptaria sense dubtar-ho, ja sigui a França com en un altre lloc.»

ENYA RAMÍREZ

 

«Les pràctiques a l’empresa des de la meva experiència eren similars a les que he fet a Espanya. L’únic que em va cridar l’atenció va ser que nosaltres vam fer les tasques de reposar per l’endemà, és a dir tallar la fruita, embotits per a l’endemà, etc. Però vaig aprendre a tallar fruita en formes diferents, a fer flors amb embotits i coses similars molt vistoses»

KEREN PERALTA.

 

«L’estada que vaig portar a cap a França durant un mes, va ser del 27 de maig al 27 de juny. Concretament a Lió, una ciutat molt interessant i amb un bon ambient. Des del meu punt de vista comparada amb Barcelona és una mica més tranquil·la. Respecte a l’empresa en la qual vaig estar fent pràctiques, van valorar que el meu francès no era molt fluid, però en cap moment va ser un problema. Durant l’estada, va ser un mes amb molta feina per la qual cosa van ser dies intensos i sense parar.

– Vaig estar en desdejunis: Desparasar, repassar coberts, que no falti res en el bufet, preparar la fruita, donar la benvinguda al client… Alguns dies vaig muntar sales per a grups

– Vaig estar en menjars: Hi havia restaurant, terrassa i seminari. Normalment estava en el seminari i a la terrassa. El tracte amb els meus companys molt bo».

AINOA PEREIRA

 

«L’empresa a la qual vaig fer les pràctiques NOVOTEL CONFLUENCE, és un hotel que consta d’una barra de còctels i begudes, un bufet lliure i restaurant. Vaig estar realitzant servei al client, elaboracions de còctels, reposant menjar en el bufet, serveis de desdejuni a les habitacions, preparacions de menjar del bufet per al següent dia, aixecaments de plats de taula, entre altres. El que més em va agradar de tot va ser muntar, reposar i netejar el bufet. De tota aquesta experiència el que vaig aprendre va ser fer còctels que no sabia, parlar una mica francès, perquè de veritat en aquest hotel vaig conèixer persones increïbles i amables. La relació amb les persones responsables va ser agradable, em van ajudar en tots els dubtes que jo podia tenir, estava pendent de la meva evolució i a com portava l’idioma i l’entorn, la veritat que són persones amb un professionalisme estupend, molt amables i respectuosos.

PD: Ha estat un viatge increïble amb ensenyes i aprenentatges adquirits al llarg del viatge.»

MAYERLI MAYRELIS PAULINO

 LES VISITES QUE VAN REALITZAR:

LYON VIEUX , PEROUGES(VILLE DELS TRES MOSQUETERS,), HOTEL-RESTAURANT «PAUL BOCUSE»,

ERASMUS+ ESTADA A TURÍN AMB Collaboratore del DsIIS GiolittiBellisario en Mondovi

L’alumnat que va anar a Itàlia, van passar els primers 2 dies a Mondovi, un municipi italià, situat a la regió del Piemont i a la província de Cuneo i a uns 70 km de Turí; en aquest petit i encantador poble es situa l’escola d’ Hoteleria del nostre soci italià on ens va rebre i fer visitar diferents llocs d’aquesta regió com la  Bodega Anna Maria Abbona en Farigliano amb degustació de 5 vins, visita a la maduració de formatges Occelli i Visita al Castell  Real de Valcasotto.

A Torí, capital de la regió del Piemont, és una ciutat del nord d’Itàlia coneguda per la seva arquitectura i cuina refinades, és la ciutat on les quatre alumnes del CFGM de Serveis de restauració van fer les pràctiques  i les seves experiències van ser les següents:

«Vam fer activitats en Mondovi, les quals van ser un tast de vi, una visita a un celler de formatges i un

menjar de plats amb formatge en un restaurant.En les pràctiques de l’empresa, he estat fent tant desdejunis com esmorzars i sopars.

En totes aquestes, el meu rol a estat ajudant. Havia de fer la mice en place, ajudar en el servei en el que es

necessités, netejar i també a vegades vaigfer room service.

Em va agradar molt la companyonia que tenien, ens ajudaven a incorporar-nos correctament, ensensenyaven tot el que poguessin de l’idioma i de la manera de treballar-ne.

He après una nova cultura, on m’han ensenyat les coses que per ells són més importants, història

I dades curioses d’allà.» AINHOA GONZÁLEZ

 

«Les activitats fetes, em van agradar ja que van contribuir a una impressió del país, l’entorn va ser agradable, visualment preciós arquitectònicament i peltemps. Les pràctiques en l’empresa consistien a ser cambrera, ajudant de cambrera, i ajudant de barman. Va ser dinàmic i ho sentía a  mb entusiasme ja que és un entorncompletamentdiferent del que pots estar acostumat al que has viscut prèviament. La relació amb els companys del nostre treball va ser agradable, i en el meu cas va ser molt més fácil aprendre i entendre l’idioma amb molta més facilitat. Em va agradar la variació de poder veure que es feia en el torn de matins, i en el de la tarda i nit. El nombre de treballadors era alt, depenent del dia de la setmana, hi havia més activitat i per això més treball i  més treballadors. La relació amb el responsable va ser professional i correcta. .»NÚRIA LLIMÓS

 

“Per a començar em va encantar  Itàlia, em va agradar  moltíssim Torin, l’entorn era agradable, totes les persones de Torin eren molt amables, sempre t’intentaven ajudar en el que podien i fer-te sentir còmoda.

Els primers dies vam estar en Mondovi, allí vam fer activitats, vam anar a catar vins, provar una varietat de formatges i visitem també un castell.M’ha agradat molt visitar i conèixer una mica de la cultura Italiana.

La meva relació amb l’empresa, en aquest cas l’hotel Golden Palace que esta a Torin, es van portar molt bé amb totes nosaltres, per a començar ens van donar durant tot el mes una habitació per a compartir per a dues, sempre es preocupaven si necessitàvem alguna cosa o si estàvem còmodes. I els companys eren bons amb nosaltres, ens intentàvem entendre i parlar sempre.” CRISTINA SANDU

 

ERASMUS+ ESTADA A SETUBAL AMB ESCOLA DE HOTELARIA E TURISMO DE SEBUTBAL.

Situada en un dels enclavaments més espectaculars de l’estuari del riu Sado, Setúbal és sinònim d’un estiu perfecte per a players, culturetes i foodies. Dos alumnes del nostre centre una noia de CFGM de Serveis de Restauració i un noi del CFGM Cuina i Gastronomía. Les experiències:

«En resum, considero que ha estat una experiencia força intensa, no he connectat massa amb els meus companys d’hotel, o de pràctiques, però sí amb els treballadors del restaurant, a l’hotel on m’he allotjat m’ha costat molt sentir-ho casa, mai vam tenir cuina, però al final sí que ens van donar una nevera per compartir entre tots els hostes. Considero que he après molt a la meva estada, això sens dubte, però també quehi ha una gran diferència entre les condicions en un inici estipulades a les que han acabat succeint, la qual cosa ha pogut ser realment el problema més gran de tota l’experiència.Crec que repetiría l’experiència sempre que fos amb unes condicions diferents i que es complissin.»

PAU LOZANO

 

«Em vaig quedar al·lucinada amb la gastronomía d ‘aquest país! Per res me l’ imaginava tan bona i variada. Els meus plats preferits són la Salada de pols, el Bacalhau à L’agareiro, Bacalhau à Brás, pastís de Bacalhau i el meu dolç favorit, el pastís de nata.» Puc dir que no he trobat un treball difícil, m’ha agradat l’experiència i als meus companys també. Fins i tot el cap m’ha proposat fer-me un contracte laboral i així poder quedar-me! Ha estat molt bona l’experiència i, sens dubte em quedaria treballant aquí. A part, Portugal com a país em sembla molt bonic, molt interessant, la gent és molt amable i acollidora, i m’encantaria aprendre a parlar Portuguès.»

MARÍA KARLA CAMEJO