Les Drassanes

    Avui hem fet la nostra, tan esperada, primera sortida del projecte de Raval. Una sortida amb l’objectiu d’augmentar el nostre coneixement cultural sobre el nostre barri i veure com es pot organitzar una visita guiada.
    Aquest cop hem tingut l’oportunitat de visitar el Museu Marítim de Barcelona, dins el recinte de les Drassanes.  Aquest museu està ubicat a l’avinguda de les Drassanes, s/n.  La visita guiada l’ha fet l’Ismael García, del servei educatiu del Museu.Antigament, aquesta era una zona dedicada a la construcció naval i més tard la van convertir en fàbrica.  El seu nom prové de l’àrab i significa “fàbrica de vaixells”.  És un edifici envoltat encara per les segones muralles medievals. Es conserva una de les portes d’entrada més antigues de la ciutat: el Portal de Santa Madrona. Les Drassanes Reials són un conjunt d’edificis ple de pilars fets amb pedres de la cantera de Montjuïc. Hi veiem arcs gegants coberts per un sostre de fusta, fruit de la reforma feta el 2011. És un lloc cobert, amb olor a fusta seca, a salat, amb gust de mar, amb ambient de marea alta, tempesta i pirates.
    • Mai abans havia entrat en aquest museu, però la veritat és que m’ha deixat sorpresa.  Ens hem adonat de la importància del transport marítim a la nostra ciutat, sempre vinculada al mar. D’aquí també la seva connexió amb guerres, religions i lluites pel poder. Hem contemplat la galera reial, rèplica d’un gran vaixell de guerra, completament diferent a com són en l’actualitat. El seu disseny era molt més luxós, detallat, acolorit, gran i tenia a la seva popa moltes representacions d’escenes de la Bíblia.  Això ens va donar a entendre com de complicat era construir una d’aquestes galeres. De totes maneres, en l’època d’esplendor de les drassanes, s’hi  construïen aproximadament unes 30 en un any. Així que es pot imaginar la quantitat immensa de personal que treballava en aquest lloc.
    És, sens dubte, un espai ple d’història, cultura i coneixement que ens acosta, connecta i ens dóna a entendre la magnificència d’aquest barri.