Material per al seminari de formació de NODES

Material complementari per al seminari de formació sobre nodes del dia 6 d’abril a les 15.30h.

Al seminari aprendrem a publicar ARTICLES, que són com entrades de blogs. No obstant, abans d’això convé tenir clar la diferència que hi ha entre el que és una PÀGINA i un ARTICLE a NODES. Les pàgines només poden ser creades per l’administrador. Els professors (i/o alumnes) només poden crear ARTICLES.

En aquest enllaç teniu informació sobre la diferència entre article/pàgina i també sobre com escriure un article. Nosaltres aprofitarem un ‘truc’ (fent servir l’etiqueta ‘llegir més’ i activant “Mostra el contingut sencer”) que no està explicat al vídeo per fer, encara més fàcil, la creació d’articles i, per tant, no ens haurem de preocupar per fer un resum del mateix.

Addicionalment, al primer vídeo també parlen del que és una “pàgina de categoria“, això és útil perquè és el format que fem servir per tenir “seccions” a la nostra pàgina web, com ara la secció de l’AMPA, la secció de L’Associació Esportiva Escolar o la de Secretaria. Igualment podem fer servir una pàgina de categoria per crear una web per a un departament/seminari, com la pàgina del Departament de Química Ambiental.  En aquestes pàgines de categoria, es pot personalitzar la fotografia de la capçalera (només pot ser una imatge fixa, de mida 1000×230 ppx), la columna lateral de la dreta (la secció de “Secretaria” o la de l’Associació Esportiva Escolar encara no ha posat res, però la secció del Cicle Formatiu ha posat informació, un calendari, un vídeo de youtube i uns enllaços) i fins i tot es pot crear una secció fixa just per sota de la capçalera (com a la secció del Cicle Formatiu, on diu “Cicle Formatiu de Grau Superior de només un any!”). Aquestes personalitzacions les ha de fer l’administrador, a petició vostra.

Per últim, existeix també una pàgina de categoria especial: són els blogs de tutoria. Cada grup-classe té activat, per defecte, un blog de tutoria. Per exemple, podeu veure un exemple de blog de tutoria del mòdul B del Cicle formatiu. Com que no deixa de ser una pàgina de categoria, tot el que hem dit al paràgraf anterior és aplicable també en els blogs de tutoria. Per tant, a part de les entrades d’un blog en forma d’ARTICLES (que poden crear els alumnes, amb la supervisió d’un professor), hi ha una zona de la pàgina amb informació fixa (podeu posar una foto del grup, el nom del tutor, email del tutor, horari d’atenció a les famílies, enllaços, etc), a més d’un calendari on ja apareixen les sortides i activitats del centre relacionades amb el grup, però teniu l’opció d’afegir dates i esdeveniments exclusius d’aquell grup-classe. Per fer això últim cal activar un “Google Calendar” (es fa amb un compte de gmail o amb el compte de l’xtec), fer-lo públic i passar-li a l’administrador la ID de Calendar. Per fer crear un calendari heu de seguir els passos de l’1 al 4 d’aquest tutorial i, a continuació, dir-me quin és l’ ID calendar del vostre grup de tutoria.

Aquí teniu informació més detallada de com escriure un article. Recordeu de fer servir la icona de “Enganxa com a text pla” quan copieu un text que tingui un format diferent al de NODES per evitar que surti amb un tipus/mida de lletra diferents o amb interliniats estranys (també ho podeu fer directament amb el menú que apareix en prémer el botó dret del ratolí quan voleu engaxar el text, si feu servir el navedor Chrome).

Guia d’estil per escriure un article a NODES:

  • El títol s’escriurà en minúscules
  • La notícia anirà acompanyada d’una imatge, carrusel d’imatges o un vídeo incrustat en la part superior de la notícia, que apareixerà a la previsualització de la notícia.
  • A més és indispensable que seleccioneu una imatge (pot ser la mateixa que la del punt anterior) a l’apartat “Imatge destacada”, per tal que la notícia es vegi bé al twitter de l’institut. Si vau posar un vídeo o un carrusel a la part superior de la notícia, ara heu de seleccionar una imatge per a l’apartat “Imatge destacada”.
  • S’escriurà un o dos paràgrafs i, la resta de la notícia, anirà després de l’etiqueta “Insereix ‘llegir més'”
  • La resta de la notícia no tindrà gaires fotografies (penjades a Nodes). Si heu de penjar moltes notícies pengeu-les a un repositori extern (google photos, per exemple) i poseu-hi l’enllaç corresponent. No abuseu dels carrusels (ocupen força memòria i fan que trigui bastant a carregar-se la pàgina).
  • Heu de deixar en blanc la part “Resum”. De la part de paràmetres cal marcar només “Mostra el contingut sencer”. S’ha de seleccionar la “icona” corresponent al desplegable, en funció de la informació que contingui la notícia a partir de l’etiqueta “Insereix llegir més”.
  • Cal triar la categoria (o categories corresponents). Per a que una notícia aparegui a la portada, clar marca “portada”. Si es tracta d’una notícia sobre una sortida cultural, s’ha de clicar “sortides culturals”. Si la notícia està relacionada amb els alumnes de 3r B, s’han de marcar ESO 3B, etc.
  • S’han de posar (lliurement) les etiquetes que es vulguin a la notícia, separades per comes.
  • A “Debats” no s’ha de marcar l’opció “Allow comments”.

Els professors que vulguin tenir un compte de creació de notícies, s’han de registrar i avisar-me després a mi per a que els hi pugi el nivell d’usuari (sinó no podran escriure notícies).

Grego