Filtració per rampa al laboratori de pràctiques de la FCT

IMG-20160426-WA0004[1]

Al laboratori de practiques, es fa un control dels aliments, aigües i compostos farmacèutics d’empreses productores per determinar-ne la seva qualitat físico-química i microbiològica. Per aquest motiu, s’ha de realitzar els procediments de manera molt controlada a més de etiquetar tots els medis i mostres, ja que n’hi ha de moltes tipologies i diferents paràmetres a analitzar. Tota organització que subministri productes als éssers humans han de tenir un servei de control per mesurar-ne la qualitat.

Tinc diversos procediments per a realitzar, tals com preparació de medis, participació en els mètodes, anàlisi físico-químic d’aigües, sembra de microorganismes… S’ha de destacar que és un organisme que et dóna una responsabilitat i confiança, per tal de que aprenguis els coneixements que en un futur et poden ajudar en el món laboral, per tant els has de retornar aquesta confiança amb actituds al servei realitzat.

Tècnica de filtració en rampa d’aigües: M’he inclinat per aquesta tècnica perquè en l’anàlisi microbiològic la majoria dels mètodes es desenvolupen manualment, aquest és el que implica més instruments automatitzats.

  1. Preparació del medi de cultiu específic per el microorganisme que volem identificar o avaluar i posar-lo a un autoclau (procediment semblant a una olla a pressió pel qual s’arriba a temperatures altes i humitat per tal de eliminar els microorganismes i es trobi en unes condicions estèrils).
  2. Un cop esterilitzat ( 19’ a 121ºC ), s’ha de temperar en un bany maria per tal que no es solidifiqui, baixes temperatures, o mati els bacteris de la mostra, altes temperatures al sortir de l’autoclau. Es dispensen els medis en plaques de Petri, es retolen i es refreden fins a solidificar.
  3. Un cop preparat el medi es procedeix al filtrat en rampa. Primer s’ha d’homogeneïtzar la mostra agitant el flascó. Es col·loca un filtre especial quadriculat sobre el suport de l’instrument, i a sobre l’embut de filtració (estèril). La mostra es diposita a l’embut de filtració endollat a la rampa. L’instrument es tracta d’un aparell perfectament segellat que crea el buit per tal que l’aigua es filtri en poc temps, utilitzant una bomba per a succionar.
  4. Un cop s’acabi el filtrat, amb un volum mínim de 100 mL ja que sinó no es distribuirien els microorganismes uniformement, s’agafa el filtre humit amb unes pinces estèrils i es diposita en la placa de Petri amb el medi específic que sigui necessari.
  5. Un cop dipositat sobre la placa de Petri, s’incuba a la estufa a una temperatura específica per cada bacteri ( 37ºC, 42ºC o 30ºC) durant un temps determinat.
  6. Passat el període previst es fa el comptatge de les colònies a la placa i es calcula el nombre de bacteris que hi ha per cada 100mL.

En l’anàlisi microbiològic és fonamental treballar en condicions estèrils, el que implica l’ús de un encenedor Bunsen o una vitrina estèril, ja que en l’aire i en tots els objectes hi ha molts microorganismes que poden contaminar la mostra.

Com a conclusió d’aquest any de Cicle de Grau Superior de Química Ambiental puc dir que no és un joc de nens, tot el contrari, implica una organització, responsabilitat i aplicació alta. D’altra banda és molt útil al ser de 1 any i ajuda a accedir a graus universitaris amb una nota de tall alta. Considero que ha sigut un any molt interessant que et dóna una base de coneixements aplicables a graus científics i una base laboral per tal que en un futur tinguis una oportunitat de feina que un altre no tindria.

IMG-20160426-WA0001[1]

IMG-20160426-WA0002[1]

IMG-20160426-WA0003[1]

IMG-20160426-WA0005[1]

20160322_104841[1]

20160323_115959[1]