Els alumnes de 4t de l’Institut Mercè Rodoreda han digitalitzat en 3D peces del fons del Museu de l’Hospitalet dins del programa Tàndem

Els alumnes de 4t d’ESO que cursen informàtica han participat en un projecte de digitalització 3D en col·laboració amb el Museu de la l’Hospitalet dins del programa Tàndem.

L’Institut Mercè Rodoreda ja fa molts anys que col·labora amb el Museu de l’Hospitalet. Fins i tot abans del projecte Tàndem de 4t d’ESO ja eren usuaris sistemàtics de l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet. Els darrers cursos hem treballat aspectes que han girat al voltant de la memòria històrica (Guerra civil – postguerra). El curs passat 2020-2021 vam donar un nou enfoc artístic al projecte i vam recrear espais de la ciutat utilitzant la tècnica de l’sketching. Aquest projecte va acabar amb una fantàstica exposició al Museu de l’Hospitalet de les obres dels alumnes de 4t d’ESO.

El projecte que presentem per al curs 2021-2022 tracta d’aprofitar els avenços tecnològics actuals per poder catalogar diversos objectes del fons del museu. Poder-los escanejar, modelar, publicar, generar-ne contingut relacionat i compartir el coneixement sobre la història local amb la comunitat no és poca cosa. Sense cap dubte, poder accedir a material difícil de veure en condicions normals genera una emoció especial que provoca que els aprenentatges i les competències relacionades amb l’activitat siguin significatives, una experiència inoblidable. Poder treballar amb professionals de la cultura sobre aspectes relacionats amb la història de la seva/nostra ciutat és una oportunitat que no podem deixar escapar.

Concretament ens proposem digitalitzar i publicar peces del fons del Museu de l’Hospitalet que van formar part de l’exposició Moure l’aigua. Aquesta exposició va ser al museu entre l’octubre del 2004 i el gener del 2005. Va ser una exposició de càntirs, gerros, testos, barrils… on no només es mostrava la tècnica constructiva o els materials utilitzats. També s’informava del seu origen. Les peces donades per veïns de la ciutat ens parlen dels moviments migratoris que són darrera del creixement de la ciutat de l’Hospitalet durant el segle XX.

Les tecnologies utilitzades són lliures i gratuïtes. Es tracta de realitzar fotografies (50 és un bon nombre aproximat) en condicions d’il·luminació que no generin massa ombres agressives. El programa Meshroom del projecte AliceVision permet aplicar tècniques molt sofisticades de fotogrametria per construir objectes 3D a partir de fotografies (2D). Per aquet procés cal disposar d’ordinador amb una targeta gràfica potent. Cada cop són més assequibles. Molt nois i noies es compren ordinadors per jugar en línia que superen les prestacions necessàries per a aquest projecte i al centre disposem de diverses màquines amb aquestes prestacions. Un cop es disposa del model en 3D s’ha d’editar per ajustar la matemàtica (els polígons) a les necessitats de la plataforma on publicar aquests objectes (Sketchfab). També s’han de reparar els possibles errors de reconstrucció. Aquest procés es realitza amb el programa Blender. Un cop editats es pengen els objectes a la plataforma Sketchfab. En aquesta plataforma hi ha molt contingut publicat de museus o continguts del patrimoni cultural, històric i artístic de diversos orígens. Per exemple:

https://sketchfab.com/britishmuseum

https://sketchfab.com/giravolt

També disposen d’espai (blocs) per explicar els projectes de diversos usuaris. Aquests són projectes similars:

https://sketchfab.com/blogs/community/project-based-learning-at-fort-vancouver/

https://sketchfab.com/blogs/community/co-producing-3d-imaging-programme-derby-museums/

https://sketchfab.com/blogs/community/vilamuseu-3d-scanning-3d-printing-accessibility/

Un cop es tenen els models 3D no és difícil poder-ne fer rèpliques a escala utilitzant impressores 3D. Els alumnes d’informàtica de 4t durant el primer trimestre es formen en tecnologies 3D i en acabar el trimestre són competents en edició 3D amb Blender. S’ha escollit digitalitzar set peces del fons del Museu de l’Hospitalet que van formar part de l’exposició Moure l’aigua. Els dos grups d’informàtica de 4t s’han repartit les peces, els han fet fotografies, han reconstruït els objectes 3d, els han editat, els han publicat i han escollit entre ells quins han estat els millors treballs. Tot això en grups de 4 alumnes. Aquí podeu veure fotografies del procés:

Presa de fotografies al Museu de l’Hospitalet:

Edició del objectes 3D amb Blender un cop digitalitzats amb el programa Meshroom:

Un cop s’han editat les malles i les textures són correctes es penja a la pàgina web d’Sketchfab per obternir els resultats que podeu veure aquí: