Sortida dels alumnes d’Humanitats de 4t d’ESO al CCCB de Barcelona

El dimecres 30 de novembre, els alumnes d’humanitats de 4 d’ESO de l’institut vam anar al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) a visitar l’exposició “La màquina de pensar Ramon Llull i l’«ars combinatoria»” L’exposició explora l’impacte del filòsof Ramon Llull (1232-1316) en les arts, la literatura, la ciència i la tecnologia. L’actualitat d’aquesta figura controvertida, admirada i rebutjada, pren nova significació en l’actual debat sobre els models de transmissió del saber. 2016-11-30-11-24-40El contingut de l’exposició, a banda de mostrar valuoses còpies antigues de l’obra del filòsof, també incloïa interpretacions i recreacions de l’obra de Llull fetes per pensadors i artistes clàssics o contemporanis de renom com: Antoni Tàpies, Francesc Pujols, Giordano Bruno, Gottfried Wilhem Leibniz, Italo Calvino, Jacint Verdaguer, John Cage, Jorge Oteiza, Josep M. Subirachs, Juan Eduardo Cirlot,  Perejaume, Raymond Queneau o Salvador Dalí.

Tant l’estructura de l’exposició com la seva dimànica la feien adequada per a l’entès i el neòfit, i també gens menyspreable per a la gent de ciències, atesa la interdisciplinareïtat del “Doctor Il·luminat” que es considera pel seu sistema de pensament combinatori com un veritable  “precursor de la informática”

No oblidem que “Ramon lo foll”, després d’escriure les seves més de dues-centes obres en quatre llengües diferents (català, francés, llatí i àrab), digué en una de les seves obres més conegudes i llegides, El llibre d’Amic e Amat:

“Si no ens entenem pel llenguatge, entenem-nos per l’amor”

I en un altre aforisme el filòsof conclou:

“Tot filòsof pot ser un bon mecànic        “