EL PRESENT DELS OFICIS DE PASTOR, VAQUER I RAMADER AL PIRINEU, ANALITZATS AL SEMINARI DE CLOENDA DEL PROJECTE PYRPASTUM. 

Un seminari virtual de tres dies ha posat fi al projecte PYRPASTUM, liderat per l’Escola Agrària del Solsonès.

Olius, 11 de desembre de 2020. Durant més de dos anys l’Escola Agrària del Solsonès ha participat en el projecte europeu POCTEFA-PYRPASTUM. Aquest projecte ha permès a l’escola col·laborar amb altres centres de formació i organismes dedicats a la ramaderia de muntanya, participar en nombrosos intercanvis tant d’estudiants com de professionals i elaborar i difondre materials divulgatius sobre la ramaderia extensiva al Pirineu.

La cloenda del projecte s’ha dut a terme de forma virtual mitjançant un seminari de tres dies on nombrosos participants han posat de manifest la importància del projecte com a eina de col·laboració i intercanvi de coneixements entre estudiants i professionals dels vessants francès i català del Pirineu.

Els punts forts del seminari han sigut la comparació de formacions que capaciten per treballar en oficis relacionats amb la ramaderia de muntanya, la posada en funcionament d’una borsa de treball específica del sector i la presentació del documental “la ramaderia de muntanya al Pirineu”.

Durant el seminari s’han posat de manifest diferencies notables entre la gestió pastoral al costat català i francès del Pirineu, principalment degudes a l’existència a França d’un conveni laboral propi que regula els oficis de pastor i vaquer. Aquests professionals francesos es veuen també recolzats per federacions pastorals, que no existeixen a Catalunya. Tot plegat fa que el nombre de pastors al vessant francès del Pirineu sigui molt superior al del vessant català. Aquesta diferència en el nombre de pastors i vaquers es trasllada al nombre d’efectius de la cabana ramadera i a l’estat de les muntanyes.

És imprescindible valorar i dignificar les professions de ramader, pastor i vaquer a Catalunya. La ramaderia i el pastoralisme als Pirineus donen vida a les muntanyes i produeixen beneficis tant a nivell econòmic com social i ambiental, i proporcionen aliments d’alta qualitat. La ramaderia extensiva és doncs un actiu a conservar i potenciar.

L’Escola Agrària del Solsonès continuarà impulsant la ramaderia extensiva mitjançant les seves activitats formatives i seguirà col·laborant amb els centres formatius participants al projecte per divulgar els beneficis d’aquesta pràctica.

Tant els materials del projecte com l’enllaç a la borsa de treball es troben al web pyrpastum.eu i a les xarxes oficials del projecte @pyrpastum.

 

El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant l’Interreg V-A- Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya – França – Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Més informació: Laura Arevalillo Castañeda (l.arevalillo@gencat.cat)