Sortida a l’Espluga de Francolí


El divendres 1 de juny els de 5è vam anar a l’Espluga de Francolí.
Vam sortir a les 8:00, perquè hi havia una hora de viatge, i vam arribar a l’Espluga aproximadament a les 10:00.

Primer vam arribar, vam aparcar i vam berenar a un descampat d’herba. Després vam tornar al pàrquing, i ens vam trobar una noia que ens va dir que ens ensenyaria el castell i que hi faríem una volta pel voltant. Ens va explicar que abans hi havia un castell del segle 14 que només quedava una torre que es deia Torre de l’esperó. També ens va explicar que l’Espluga era una ciutat emmurallada, una part era templera i l’altra hospitalera. Vam veure el pati d’armes, vam veure un audiovisual sobre la vida dura d’un pagès i també vam veure’n un altre sobre la història dels templers i dels hospitalers, i per últim un que era un holograma de que els Jueus es banyàven en una banyera amb aigua especial per purificar-se. Després vam anar a l’església Gòtica que anteriorment era romànica. També tenia una bòveda de creueria. També a un lloc on feien vitralls i rosasses, al qual també hi havia un audiovisual. Al final vam anar a un antic hospital hospitaler que ara està renovat, a fer un “joc” amb unes ulleres de realitat virtual que anava sobre que un templer ens explicava com eren abans alguns llocs de l’Espluga i tu et podies moure al teu gust. Hi havia un extra sobre Albert Einstein, que anava sobre que ell havia anat a l’Espluga i que s’anava fent fotos amb la gent. Li va semblar que la gent era alegre però sempre li seguien perquè era famós i, al final s’agobiava. Després vam anar a la part més interessant de l’excursió: la cova de la font major. Primer vam anar a la botiga i la majoria es van comprar animals de peluix, i collars cosa que no era típic de l’Espluga, en canvi Marc i Martí van comprar-se galetes atmetllades cosa que si que eren típiques de l’espluga. En sortir de la botiga ens vam dirigir a la cova, on feia 15º, i ens van explicar que allà s’hi havia viscut durant el paleolític i el neolític. Vam veure que per a caçar s’esperaven a que un animal anés a beure aigua, i quan s’apropava al riu l’atacàven. Vam aprendre que de l’animal ho aprofitaven tot, per exemple de la pell fèien roba, dels tendons alguna corda, la carn se’la menjàven, etc… Eren bastant intel•ligents, tenien fins i tot tenien com una espècie d’idioma.
La cova s’havia format gràcies al Francolí fa més de 2’5 millions d’anys.
Allà els cavernícoles van anar vivint durant el neolític, paleolític i l’edat dels metalls. Era immensa, però al final hi havia una part que no vam poder anar perquè s’havia d’anar amb roba de busseig.

Després de la cova vam anar al naixement del Francolí i, abans d’arribar vam anar a un estany, i vam veure un ànec i tres tortugues. Com aquest dies va ploure molt, el safareig del Francolí estava ple, i baixava bastanta aigua. Una cosa la qual ens vam entretenir molt, va ser que agafàvem figues i les tiràvem al riu, i com hi havien cascades anàven a tota velocitat. Mentre esperàvem l’autobús vam anar a una espècie d’arc que representava un menhir a jugar, i ens vam fer unes quantes fotos.

Per últim vam anar a un lloc on hi havien 17 fonts, perquè a la paraula Espluga de Francolí hi han 17 lletres, i allà vam berenar i vam jugar. L’autobús va venir ràpid amb els de 3r i 4t, i vam tornar cap al cole.

Jo m’ho vaig passar bastant bé, va ser una excursió molt divertida.

LES IMATGES DE LA SORTIDA

Martí S.P.

7 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>